Europski demografski samit bez hrvatskih predstavnika: ‘Obiteljska politika treba ostati u nacionalnoj kompetenciji’

24.09.2021. 15:53:00

Srednjoeuropski čelnici na Četvrtom demografskom samitu koji se održava od 23. do 24. rujna u Budimpešti potpisali su zajedničku deklaraciju u kojoj kažu da migracije ne smiju biti odgovor na probleme EU, pozivajući blok da ostavi obiteljsku politiku nacionalnim zakonodavstvima.

Europski demografski samit bez hrvatskih predstavnika  

Hrvatska nema predstavnika na samom panelu niti je sudjelovala na potpisivanju deklaracije, iako je izložena ilegalnim migracijama i  demografskom slomu.

Na demografskom panelu sudjeluju Viktor OrbanMateusz MorawieckiAndrej Babiš, Janez Janša i Aleksandar Vučić, kao i nekadašnji američki potpredsjednik Mike Pence i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Svaka zemlja članica trebala bi oblikovati svoju obiteljsku politiku u skladu sa svojim ustavom, tradicijom i običajima. Obiteljska politika jest i treba ostati u nacionalnoj kompetenciji, kaže se u priopćenju premijera Mađarske, Poljske, Češke, Slovenije i predsjednika Srbije, prenosi Reuters.

Vlade zemalja srednje Europe poput Mađarske zauzele su snažna stajališta protiv nekontrolirane migracije. Ove srednjoeuropske zemlje također odbacuju kritike EU-a na njihove politiku o društvenim pitanjima, poput zabrane LGBT indoktrinacije djece.

“Povećanje broja europske djece ključno je za očuvanje europske kršćanske kulture i drugih vjerskih tradicija za buduće generacije”, navodi se u izjavi koju su potpisali premijeri Mađarske, Poljske, Češke, Slovenije i predsjednik Srbije, koja je nije članica EU.

“Migracije se ne smiju smatrati glavnim alatom za rješavanje demografskih izazova.”

Mađarski premijer Viktor Orban zauzima jasna stajališta u socijalnoj politici kako bi zaštitio tradicijske kršćanske i obiteljske vrijednosti. Također je posljednjih tjedana pojačao kampanju protiv useljavanja nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu.

Orban je posjetio u srijedu čeličnu ogradu na granici EU sa Srbijom sa svojim češkim kolegom Andrejem Babišem.

“Poništenje demografskog pada, a ne otvaranje granica!”

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence u svom je obraćanju na 4. demografskom samitu u četvrtak u Budimpešti pohvalio viziju obiteljske politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Želim pozdraviti premijera Orbana što je odlučio staviti obitelj u fokus politike mađarske vlade”, rekao je Pence na summitu.

“Zapadni svijet zahvaća jedna kriza za drugom”, rekao je Pence, istaknuvši pandemiju koronavirusa i njezin stalni gospodarski utjecaj, kao i “krizu povjerenja” u tradicionalne vrijednosti, institucije i vodstvo.

Bivši potpredsjednik rekao je da je još jedna kriza “erozija nuklearne obitelji obilježena smanjenjem stope brakova, rastom razvoda, rasprostranjenim pobačajima i padom nataliteta”.

“Vođe vlada koji su ovdje okupljeni i vođe vjere znaju da jake obitelji čine jake zajednice, a jake zajednice jake nacije”, rekao je. “Da bi naša civilizacija napredovala, ako želimo prenijeti prava, slobode i vrijednosti koje njegujemo na sljedeću generaciju, naš najveći prioritet mora biti očuvanje, obnova i jačanje obitelji na kojima se nalazi naša nacija i naše civilizacije izgrađene su. ”

“Ta je politika rješenje za “poništenje demografskog pada”, a ne “otvaranje granica”, rekao je Pence.

“Država koja štiti obitelj je temelj opstanka nacije!”

Obiteljske politike mađarske vlade usmjerene su na podršku mladim parovima u planiranju obitelji i osiguravanju njihove stalne dobrobiti nakon što ispune svoj san, rekao je premijer Viktor Orbán na Četvrtom Demografskom samitu u Budimpešti u četvrtak.

Financijski poticaji i subvencije za nekretnine jedna su od učinkovitih mjera za rješavanje demografskih problema, rekao je Orbán, dodajući da je vladin cilj “cijelu državu učiniti prijateljskom za obitelj”. U međuvremenu je uspostavljen pravni okvir za zaštitu djece i institucije obitelji, dodao je.

Premijer je rekao da, iako je sirove materijale “lako” implementirati i “zahtijeva malo inteligencije”, podršku je potrebno ponuditi na način koji je također omogućio rast gospodarstva.

“Trošimo 5 posto mađarskog BDP -a na obitelji”, istaknuo je Orbán. “Nismo napredovali onoliko koliko bismo željeli, ali već smo na pola puta”, dodao je.

Orbán je rekao da bi se bez nove obiteljske politike Mađarske u posljednjih deset godina rodilo oko 120.000 djece manje. Premijer je dodao kako se broj brakova gotovo udvostručio od 2010. godine, a broj pobačaja pao je za 41 posto, dodao je.

Rekao je da sam čin održavanja konferencije o demografiji sam po sebi odražava izbor vrijednosti. “Ne misle svi da je uopće potrebno razmišljati o oblikovanju demografskih trendova”, rekao je. “Ipak smo ovdje jer umjesto da podnesemo demografske trendove, želimo ih oblikovati.”, donosi hungarytoday.

Babiš: Europa mora povećati natalitet

Babišu također predstoje izbori za dva tjedna i poput Orbana vodi kampanju na snažnoj platformi protiv nekontroliranih migracija.

Natalitet Europske unije opada od 2000. godine, pokazuju podaci Eurostata, s 1,53 živorođene djece po ženi u 2019., znatno ispod 2,1 oznake koja se smatra dovoljnom za sprječavanje pada broja stanovnika.

“Jedino održivo rješenje protiv izumiranja Europe je povećanje nataliteta”, rekao je Babiš na Budimpeštanskom demografskom vrhu na kojem su čelnici srednje Europe izdali zajedničko priopćenje.

Izvor: Narod

Izvorni autor: dp/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.