Europski parlament osudio Orbanovu izjavu o miješanju rasa

30.07.2022. 15:13:00

Europski parlament žestoko je u subotu kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa koje to tijelo smatra rasističkima. 

„Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi 'ljude miješane rase'“, stoji u priopćenju.

„Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima“, dodaje EP. 

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako „postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu“ izvan kontinenta, a što je „svijet miješanih rasa“. 

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. „Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa“. 

„Rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju se nedvosmisleno osuditi te se treba boriti protiv njih na svim razinama“, priopćila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta koja uključuje čelnika tog tijela i čelnike političkih grupacija. 

Orbanova stranka Fidesz trenutno ne pripada nijednoj grupaciji, nakon što je dugo godina bila dio Europske pučke stranke (EPP). 

Mađarski premijer u četvrtak je u Austriji odbacio da je rasist.  

“Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se krivo shvati”, rekao je o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj.

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji nego na povijesti i kulturi, insistirajući da Mađarska vodi politiku “nulte tolerancije” prema antisemitizmu i rasizmu. 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.