Francuska: Načelnik glavnog stožera poručio potpisnicima otvorenog pisma da napuste vojsku

13.05.2021. 07:31:00

Dva dana nakon objavljivanja novog vojnog pisma francuskom državnom vrhu reakcija je sve više. U ponedjeljak, 10. svibnja, vlada je putem premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra oružanih snaga izrazila žaljenje zbog novog teksta, nazvavši ga produktom “ekstremne desnice” ili “političkim manevrom”. U utorak navečer, 11. svibnja, načelnik glavnog stožera francuske vojske François Lecointre pozvao je veliku skupinu vojnika koja je u otvorenom pismu prije dva dana upozorila na rizik od “građanskog rata” u Francuskoj da napuste oružane snage.

“Najrazumniji potez je svakako da napuste instituciju kako bi slobodno mogli izražavati svoje ideje i uvjerenja”, napisao je general Francois Lecountre u pismu vojnom osoblju koje ne sadrži prijetnju sankcijama, prenosi BFMTV. Za načelnika stožera vojska nema legitimitet ni poziv da intervenira te ona mora ostati neutralna.

Podsjetimo, u Francuskoj je objavljeno novo otvoreno pismo državnim vlastima u kojem se upozorava da se ponovno sprema građanski rat i da će vojska u tom slučaju održavati red. Pismo je potpisalo preko 130.000 osoba, a u njemu se optužuje francusku vladu da je dala ustupke islamizmu, istom islamizmu protiv kojeg se francuski vojnici u ime Francuske bore u inozemstvu.

Potpisnici ovoga pisma dali su podršku svojim kolegama koji su u travnju uputili prvo pismo. Njega je potpisalo 20-ak umirovljenih generala, nekoliko stotina časnika i preko 5000 aktivnih vojnika.

U prvom se pismu između ostaloga pozvalo predsjednika Emmanuela Macrona “da obrani domoljublje”. Vojnici su u pismu istaknuli kako će građanski rat stati na kraj rastućem kaosu, a smrt, za koju će snositi odgovornost, brojit će se u tisućama. U pismu su osudili “raspad koji muči domovinu, mržnju među zajednicama potaknutu nekom vrstom antirasizma, islamizmom i hordama u predgrađima koje su dio zemlje prisilile na dogme koje su neustavne”.

Podsjetimo, prošlog tjedna je objavljena anketa prema kojoj se 58 posto ispitanika u Francuskoj slaže sa sadržajem prvog pisma. Gotovo polovica (49 posto) ispitanika podržalo bi vojnu intervenciju radi “uspostavljanja reda”. S druge strane, manje od trećine ispitanika smatra da bi potpisnici trebali biti sankcionirani, kao što je predložila francuska ministrica obrane Florence Parly.

Izvor: Narod

Izvorni autor: sv/foto: FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.