Francuska uspješno testirala nuklearnu raketu

25.03.2022. 10:18:00

Francuska je u srijedu uspješno testirala moderniziranu verziju svoje balističke rakete srednjeg doma ASMP-A koja može nositi nuklearnu glavu, objavilo je danas francusko ministarstvo obrane, prenosi AFP.

Francuska ministrica Florence Parly rekla je da je veoma zadovoljna s testiranjem te strateške rakete koja je lansirana sa zrakoplova Rafale koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom oceanu.

Francuski program naoružanja u skladu je s ciljem predsjednika Emmanuela Macrona o “održavanju operabilnog kredibiliteta oružanih snaga na razini koju traži međunarodno okruženje”, priopćilo je ministarstvo, a formulacija ovakvog izraza gotovo sigurno ima veze s ratom u Ukrajini. Nakon uspješnog testiranja, ASMP-A ide u širu proizvodnju, a potom će biti isporučena francuskoj vojsci.

Raketni sustav ASMPA u sadašnjem obliku datira iz 2009., a iako bi ga novi sustav (ASN4G) trebao naslijediti 2035. godine, trenutno je naglasak na modernizaciji onog postojećeg. ASMP-A je napredna verzija Air-Sol Moyenne Portee (ASMP) i može se lansirati s podmornica, iz  aviona Dassault-Breguet Super Etendard, aviona Dassault Mirage 2000N  te s borbenih aviona Rafale. Nova verzija rakete ima domet od oko 500 km, leti brzinom od oko 3700 km/h te može ponijeti TNA nuklearnu bojevu glavu snage 300 kilotona. Za usporedbu, bomba koja je pala na Hirošimu bila je snage ekvivalentne 16 kilotona eksploziva TNT.

Nakon odlaska UK iz Europske unije, Francuska je ostala jedina članica s vlastitim nuklearnim naoružanjem. No, oko 150 američkih nuklearnih bombi tipa B-61 stacionirano je u pet zemalja u Europi: Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji i Turskoj.

Izvor: geopolitika.news/Foto:geopolitika.news

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.