Frka Petešić: Ja nisam meta, ja sam kolateralna meta

03.02.2022. 09:05:00

Predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić zadnjih je dana u fokusu javnosti zbog državnog stana i lažne prijave prebivališta na Dugom otoku. Podsjetimo, radi se o stanu veličine 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici, koji je Frka dobio nakon što je prijavio prebivalište izvan Zagreba.

Na pitanje kako to da je njegova zgrada među prvima obnovljena nakon potresa, Frka Petešić je rekao da je to bio “čudan splet sretnih i nesretnih okolnosti”.

“Ja sam najmoprimac, tom zgradom upravljaju Državne nekretnine. One su nakon potresa ustanovile da je stan u kojem stanujem najoštećeniji. U drugim zgradama nije bilo većih oštećenja”, rekao je Frka-Petešić.

“U svakom slučaju, statičari su došli nakon dva dana i rekli da moramo iseliti. Imali smo koronavirus, imali smo predsjedanje Europskom unijom, potres u Zagrebu, jednostavno nije mi palo na pamet da premijeru kažem da ću se dva tjedna baviti svojom selidbom. I pitao sam, možemo li se u jednom dijelu nekako stisnuti. Preselili smo u dio stana, spavali na kauču koji nije rasklopiv, ali ima gorih situacija u životu”, rekao je.

Obnova nije krenula ranije zbog njega niti je intervenirao, kaže Frka-Petešić.

“Popadala je sva žbuka, biblioteke, na krevetu moje supruge je bila gromada od 5 kilograma. Rekli su da nije sigurno biti u stanu.”

Do petrinjskog potresa je stan već bio obnovljen, a i danas postoje pukotine na zidovima, kaže.

“Nama je prijetio zabatni zid, on je prijetio da se sruši i padne na naš strop, na naše krevete. To je ta druga faza koja se morala završiti”, rekao je Frka-Petešić gostujući je na HTV-u.

“Ostvario sam dugogodišnji san da se vratim u Hrvatsku”

“U Dubravi sam boravio od 2011. do 2017. U Hrvatsku sam se doselio 2011. godine”, rekao je. Kaže da je bio iznenađen kad mu je ponuđeno da bude veleposlanik u Maroku. “Nisam to očekivao jer sam napokon ostvario dugogodišnji san da se vratim u Hrvatsku”, rekao je. “Odmah sam znao što to znači za moju obitelj”, kaže.

Kći je ostala studirati u Zagrebu, a ostalo je i mnogo knjiga u stanu u Dubravi.

“Ja sam bio podstanar kod kolege s kojim sam radio u Parizu”, rekao je. “To je bila odlična prilika jer je stan imao podrum od 20-ak kvadrata za knjige”, kaže Frka-Petešić.

“Napravio sam grešku, nisam prijavio i obitelj u Sali”

Iz Maroka se vratio dan prije nego što je preuzeo dužnost. Tada mu je prijatelj rekao da se treba iseliti, a nakon par dana je saznao da ima pravo na stan, navodi.

“U tom postupku se traži da imam prebivalište, koje je meni u Dubravi. Ne mogu tražiti potvrdu u stanu koji ću tek dobiti, a iz stana u Dubravi se selim. Nemam nekretnine i u pravnom sam vakuumu. Nakon toga sam zvao oca koji mi je rekao da se mogu prijaviti u Salima. To mi je bio mladenački san, napustiti Pariz i vratiti se u Sali”, rekao je.

“Napravio sam grešku. Pribavio sam potvrdu samo za sebe, nisam za obitelj. Pakirali smo se i selili, moja žena je to mislila napraviti kasnije, ali nikad nije”, rekao je Frka-Petešić.

“MUP i pravnici kažu da to nije fiktivno prebivalište”

Kaže da su mu MUP i pravnici rekli da nije napravio grešku kad se prijavio u općinu Sali. “Objasnili su mi u MUP-u da ako imate prebivalište, a ne živite tamo, nego imate boravište, to ne može biti fiktivno prebivalište. Fiktivno je samo ako nema boravišta”, kaže.

“Institucije trebaju reći je li to kazneno djelo. Svi mi kažu istu stvar. Mislim da to nije u ustavnim ovlastima predsjednika, da to utvrđuje”, rekao je Frka-Petešić.

Kaže da je sustav s prebivalištem i boravištem nezgodan za ljude iz dijaspore.

“Ja sam srcem i umom Saljanin”, kaže Frka-Petešić i naglašava da njegova obitelj ima 400 godina povijesti u mjestu.

“Nisam dio razgovora s veleposlanicima”

“Oni koji su upoznati s cijelom pričom znaju da je Ilija Želalić dugo bio diplomat, rođen je u Egiptu. Bio je kapetan, imao karijeru do 1993., a onda mu je ponuđeno da bude u veleposlanstvu u Alžiru”, rekao je.

“Zahvalan sam premijeru jer sa veleposlanicima razgovara u 4 oka i da ja nisam dio tih razgovora”, kaže.

“Kad je njemu ponuđen Alžir, ostao je zatečen. On je čovjek koji je imao karijeru, radili smo skupa 1999.”, rekao je Frka-Petešić. Nije to bio skok, kako se to pokazuje, kaže.

“Kad mi je ponuđen stan, odmah sam pitao za podrum”

“Selio sam se 10 puta u životu i najveći problem bi mi bio kad bi podrum bio vlažan jer knjige to ne trpe. Kad mi je ponuđen stan, odmah sam pitao za podrum za knjige”, rekao je.

“Imam vrlo eklektičnu biblioteku”, ističe.

“Nisam uzeo podrum, nego sam pitao mogu li negdje posložiti knjige. Rekli su da nemaju, ali da imaju neko skladište u kojem drže namještaj, da tamo ima prostora u kutu u kojem mogu biti moje stvari. Ja tamo nemam pristup, nego zovem njih. Ne plaćam ništa jer to nije uređeno”, rekao je.

“Auto vozim rijetko. Rekli su da imaju nekoliko slobodnih parkirnih mjesta koje oni ne koriste. Pitao sam ih sad trebam li to platiti, rekli su ne. Ni drugi to ne plaćaju, pa ne moram ni ja”, kaže Frka-Petešić.

“Ja znam da ja nisam ništa skrivio”

“Jeste li vi žrtva proxy rata koji se vodi protiv Plenkovića? Meni to izgleda kao prijateljska rata iz Slavonije? Meni to izgleda kao okršaj s Plenkovićem”, pitao je Bolković.

“Ja znam da ja nisam ništa skrivio. Ja nisam meta, ja sam kolateralna meta. Nemam problema da se sve ispita”, kaže Frka-Petešić.

Obnova fasade se dogodila jer su stanari prije potresa dobili sve dozvole za obnovu, zato je zgrada obnovljena prva u potresu, kaže.

“I onda doznam da imam 6 kvadrata više nego sam tražio”, rekao je Frka-Petešić.

“2001. godine je određeno da se plaća 5 kuna po kvadratu. Ne mogu ja na to utjecati”, kaže.

“Pitao sam zašto sam dobio 6 kvadrata više”

“Pitao sam zašto sam dobio 6 kvadrata više, imam pravo na 90 kvadrata. Rekli su da su mi dali ono što je najbliže onom što mi pripada”, rekao je.

“Neki su sjedili doma i nisu ništa radili, a vi ste sa šefom SOA-e izvodili akcije po metrou, ali javnost to zna. Da radite kao smetlar u Parizu, zarađivali bi više. Je li vam žao?” pitao je Bolković.

“Ja nisam vojnik, ja sam dužnosnik. Svi moramo dati svoj obol da nam djeca žive u uređenoj državi”, kaže Frka-Petešić.

“Moj otac je bio čisti domoljub, koji je bio angažiran za hrvatsku samostalnost”, rekao je.

“U Parizu sam u stanu imao reljefnu kartu Hrvatske i BiH na kojoj sam pratio pomicanje fronte”, kaže i dodaje da je informirao francuske medije o događajima u Hrvatskoj.

U Ustavu piše da vlada vodi vanjsku politiku i Milanović to treba znati, kaže Frka-Petešić

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.