Funkcionirat će na dobrovoljnoj osnovi: Aplikacija Covid-19 aktivirat će se ovaj mjesec

11.07.2020. 10:36:00

Mobilna aplikacija Covid-19 za evidenciju kontakata u Hrvatskoj u fazi je testiranja i u procesu odobravanja za objavu na trgovinama aplikacija Google Trgovina Play i Apple App Store, odgovoreno je jučer Jutarnjem listu iz tvrtke APIS čiji stručnjaci rade na izradi hrvatske verzije aplikacije.

Također su ponovili da će aplikacija biti objavljena ovog mjeseca. Kako su rekli u APIS-u, aplikacijaje u nadležnosti Ministarstva zdravstva koje je zaduženo za njezino predstavljanje i aktiviranje. Ime aplikacije bit će objavljeno prilikom njezina predstavljanja, navodi dnevnik u broju od subote.

Korištenje aplikacije u susjednoj Sloveniji jučer je odobrio tamošnji parlament. Zasad nije poznato hoće li i u Hrvatskoj biti predložen posebni zakonski okvir za korištenje aplikacije koji bi morao odobriti i Sabor.

Da bi aplikacija u Hrvatskoj uopće mogla raditi prilikom posljednjeg ažuriranja operativnih sustava na Android i iPhone telefonima u postavke telefona je “ubačena" podloga za rad aplikacije u Hrvatskoj.

Na iPhoneu taj alat se naziva “izrada log zapisa za praćenje izloženosti bolesti Covid-19”, dok je na Android telefonima pod nazivom “praćenje izloženosti Covid-19".

Ovo ažuriranje korisnici pametnih telefona u Hrvatskoj ne mogu koristiti dok nema aplikacije, ali su uredaji spremni za njezino instaliranje i korištenje. Kao što je već prije najavljeno, hrvatska aplikacija funkcionirat će na potpuno dobrovoljnoj bazi.

Svaka akcija bit će dobrovoljna čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njezini kontakti upozore da su bili , u doticaju s njom. Putem aplikacije neće biti moguće geolociranje vlasnika mobitela.

Izvor: PolitikaPlus/Hina/Foto:screenshot

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.