GLASNOVIĆ JE POKRADEN!? Je li na snazi pokušaj političke likvidacije generala Glasnovića ?

07.07.2020. 10:58:00

Željko Glasnović bio je prvi kandidat na svojoj neovisnoj listi u 11. izbornoj jedinici za inozemstvo u kojem je njegova lista osvojila 20.97 % glasova (https://www.izbori.hr/sabor2020/rezultati/1/), čime nije zadovoljio kriterije za prelazak praga i preuzimanje mandata u Hrvatskom saboru.

Prije tri dana na osobnom Facebook profilu generala Željka Glasnovića pojavila se objava u kojoj tvrdi da mu je službena Facebook stranica trajno blokirana, i to svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Navodni razlog blokade stranice bio je javni video uradak kojeg je general Glasnović podojelio s YouTubea na kojem se reproducira govor Zvonka Bušića. Nakon još nekoliko politički motiviranih objava njegov osobni Facebook profil je utihnuo. Tog istog dana, drugi kandidat na listi Željka Glasnovića, Mate Knezović je složio objavu u kojoj prenosi “obavijest u ime generala Glasnovića!”, u toj objavi Knezović tvrdi kako je i privatni profil Željka Glasnovića na Facebooku blokiran te je naveo da “se radi o pokušaju političke likvidacije generala Glasnovića i njegove Neovisne liste.”

Jasno je zašto bi neki ovakvu pojavu mogli interpretirati kao pokušaj političke likvidacije, apeliramo na to da čitatelji ovog članka o istinitosti  takve tvrdnje deduciraju sami.

Dan nakon izbora na Facebook profilima kandidata s liste Željka Glasnovića javljaju se komentari koji preispituju legitimnost izbora ukazujući na potencijalne nepravilnosti u nekim biračkim jedinicama. Pa tako Tomislav Sunić na svom Facebook profilu iskazuje zabrinutost zbog moguće glasačke  nepravilnosti  na području Mostara u Bosni i Hercegovini

Mate Knezović također naglašava mogućnost pojave nepravilnosti u 11. izbornoj jedinici dijaspore. Te poziva ljude da mu iznesu činjenične dokaze za postojanje nepravilnosti ako ih posjeduju.

Kako bismo dobili konkretniji uvid u situaciju stupili smo u kontakt s Matom Knezovićem i priupitali ga ima li nekih konkretno činjeničnih dokaza da je došlo do nepravilnosti u demokratskom procesu 11. izborne jedinice. Mate Knezović je izjavio da posjeduje dokaz o nepravilnosti koja se pojavila u Berlinu, on navodi kako je od 109 ljudi koji su evidentirano izašli na izbore, prerađeno samo 105 glasačkih listića, što bi značilo da 4 nedostaju. S obzirom na tu nepravilnost uputit će se prigovor Državnom izbornom povjerenstvu.

Informacije priložene u ovom članku ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti tvrdnju u naslovu, s obzirom na to da se ne radi o teškim činjeničnim dokazima već izjavama pojedinaca, ali mogu potaknuti sumnju u demokratsku čistoću izbornog postupka u 11. izbornoj jedinici. Sumnja možda i je, a možda i nije opravdana, ali u svakom slučaju je potrebno istražiti sve moguće pojave nepravilnosti kako bi se osigurala legitimnost parlamentarnih izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Autor: Based Croat/Priznajem.hr

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor: