Gordan Lauc pozvao DORH da kazneno goni one koji siju strah zbog korone: ‘Ovo je trovanje nacije’

15.01.2021. 15:33:00

Član Vladina znanstvenog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se danas pozvao na objavu DORH-a koji je u ožujku odlučio da državna odvjetništva i policija trebaju zajedno raditi na procesuiranju širitelja panike. Znanstvenik je citirao cijelo priopćenje DORH-a o tom pitanju. Prenosimo njegovu objavu s Facebooka:

“Još u ožujku DORH je objavio da „Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je sva županijska i općinska državna odvjetništva da temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama članka 38. stavka 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i članka 35. Zakona o državnom odvjetništvu radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. Kaznenog zakona te odgovarajućih prekršaja, kao i počinitelja kaznenih počinitelja kaznenih djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Onog nesretnika koji je pričao gluposti o potresima brzo su uhitili. Osobno ne vidim veliku razliku između njega i onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije.

Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) ipak je kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavnom djelovanju u tom smjeru… Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom”, napisao je Lauc.

Još u ožujku DORH je objavio da „Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera...

Objavljuje Gordan LaucPetak, 15. siječnja 2021.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.