Građani kod nekadašnjeg logora 'Velepromet': Nećemo odustati od kažnjavanja krivaca

20.11.2023. 13:04:00

DAN SJEĆANJA

Kod spomen ploče u dvorištu Veleprometa položen je vijenac, a brojni sudionici komemorativnog obilježavanja zapalili su svijeće

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." nastavljeno je u ponedjeljak, okupljanjem na prostoru negdašnjega koncentracijskog logora u Veleprometu u kojem su ubijena 724 zatočenika, prenosi 24sata.

Kod spomen ploče u dvorištu Veleprometa položen je vijenac, a brojni sudionici komemorativnog obilježavanja među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić zapalili su svijeće.

- U zajedništvu smo i danas ovdje. Želim se svima zahvaliti koji su na dostojanstven način sve ove dane hodali u koloni i u Vukovaru i u Škabrnji, a jučer i u Borovo naselju. Svjesni žrtve, svjesni tragedije i važnosti obrane Vukovara naša je Vlada upravo s tim ciljem kroz Zakon o Vukovaru kao mjesta posebnog domovinskog pijeteta definirala i ove lokacije na kojima su se događali strašni zločini, način obilježavanja, sve s ciljem da se nikada ne zaboravi i da se ti događaji prenesu mlađim naraštajima- rekao je Medved.

Na pitanje novinara o kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, rekao je da je podneseno niz kaznenih prijava koje bi trebalo procesuirati. 

- Ja ću i s ovog mjesta pozvati pravosudna tijela u čijoj je nadležnosti procesuiranje da procesuiraju sve kaznene prijave koje su podnesene protiv počinitelja. Ovo je ratni zločin i on nikada ne zastarijeva- poručio je Medved.

Anušić je također upozorio da za mnogo zločina u Hrvatskoj, ne samo u Vukovaru, krivci nisu odgovarali. 

- Nećemo odustati od njihovog kažnjavanja. Ne samo da krivci nisu odgovarali, nego se i malo zna o ovome, da je ovuda prošlo 10.000 Hrvata od kojih je 700 ubijeno, da su ovdje izvršeni najteži zločini koji se mogu zamisliti. Ovo je najveći logor u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Kada smo 1995. krenuli u akcije oslobađanja nikome od nas koji smo stradali u Domovinskom ratu nije palo na pamet da takne u zarobljenog vojnika, a kamoli u civila. Čini mi se da je između njih i nas jako velika razlika u mentalitetu i brutalnosti- rekao je Anušić.

Po riječima predsjednika HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije Dragutina Guzovskog, u Veleprometu su ubijena 724 Vukovarca i za te zločine nikada nitko nije odgovarao.

- Mi podižemo kaznene prijave, ali sve tapka u mjestu. Istina će kad tad morati isplivati i netko će morati odgovarati. Prva tri dana okupacije su bila najstrašnija. Oko 1500 ljudi je u Vukovaru zvjerski likvidirano u ta tri dana- naveo je.

Gradonačelnik Vukovara Ivana Penava rekao je da su prvi dani okupacije Vukovara bili dani u kojima je u Vukovaru na djelu bilo bestijalno iživljavanje i strah te puka slučajnost tko će ostat živ, a tko neće i kakvom smrću će skončati.

- Poruka je da nema budućnosti dok te zločince ne osudimo. Netko možda misli da će protekom 10, 20, 30 ili 40 godina ta stvar "leći" i ispuhati se, ali neće. Ona će samo rasti. I zato je tragdija moderne hrvatske države što nije kaznila krivce, a rasteretila sve nas druge- ocijenio je Penava.

Prihvatni centar u u skladišnim hangarima trgovačkog poduzeća Velepromet u Sajmištu osnovan je još u rujnu 1991. nakon što je agresor zauzeo dijelove te vukovarske gradske četvrti i u njemu su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 hrvatskih branitelja i civila, a ubijeno ih je 724.

Logor je zatvoren u ožujku 1992. godine.

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava ubijenih i bačenih u masovnu grobnicu na Ovčari. Na tamošnjem poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara 20. studenoga 1991. pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili su 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još šezdesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga. Podno spomen-obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće upaliti brojna izaslanstva.

Izvor: 24sata/Foto:MCDR Vukovar

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.