Grizly, neprežaljeni junak Sesveta, kao da je predvidio sve: ‘Baka, morat ćemo se porokat!’

26.07.2023. 15:46:00

Na današnji dan, 26. srpnja 1991., Sesvete su izgubile dva heroja. Mladen Halapa Grizly i Ivica Perić, hrvatski policajci, poginuli su u Strugi Banskoj. Bili su prvi Sesvećani koji su položili svoje živote na oltar domovine.

Stradali su na Uni u ratnoj operaciji “Žaoka”, u kojoj je velikosrpski agresor pokušao zauzeti hrvatska sela u Pounju.

“Nazvao me je i rekao da je svoju smjenu odradio. Rekao je da je ide okupati u Unu. Mi smo obično petkom izlazili u Saloon ili negdje van i o tome smo pričali kad mi je rekao da mora ići jer ga zove zapovjednik. On i Ivica dobili su zapovijed da policijskim džipom osiguraju siguran prolaz tenkovima JNA. Oni su im rekli da su zalutali i da netko treba prepratiti. Mladenov zapovjednik je pristao. Kada su se osjećali sigurno vojnik je raspalio mitraljezom s tenka i onda su džip nabili na cijev od tenka”, ispričao je detalje tragedije za portal domovinskirat.hr Mladenov prijatelj iz djetinjstva Kruno Šarić

Tijela izvučena nakon tjedan dana

Džip je ostao odbačen s mrtvim kolegama na livadi u koritu rijeke Une.

“Naši dečki ih nisu mogli izvući jer su neprijateljski snajperisti držali taj dio. Tek nakon otprilike tjedan dana njihova su tijela izvučena. Mladen je dovezen kamionom koji inače vozi klavire na Šalatu. Nakon nekog vremena dali su mi njegove osobne stvari – Doxa crni sat četverokutni koji sam mu ja bio poklonio, lančić i metak koji je imao spremljen za sebe. Ja sam ustvari došao da ga identificiram no kada sam pitao doktora mogu li ga vidjeti, on mi je odgovorio: ‘Ako ste mu prijatelj nemojte ići gledati’. Naime, bio je pogođen nekoliko puta ogromnim kalibrom i zapravo je bio unakažen”.

Inače, Halapa je bio gradska legenda i za svog života. Radio je kao policajac i u bivšem sustavu, ali je – kažu oni koji su ga poznavali – bio jedan od onih koji je mislio svojom glavom. 

On je, naime, prvi policajac koji je po riječima njegove sestre Mire, još 1988. godine na sastanku poderao knjižicu i rekao partiji – ne. Razlog tome bile su demonstracije na Kosovu koje je tadašnja policija po zadatku morala smirivati, pa je Grizly zbog svog hrvatstva okrenuo leđa sistemu, i to po cijenu otkaza.

Hrvatsku trobojnicu je, dodala je njegova sestra, provozao po Sesvetama puno prije nego li se zapucalo. A prijatelj Kruno se prisjetio i kako je bio vizionar.

“Uoči rata moja ga je baka pitala ‘Mladene, što će to biti”, a on joj je odgovorio ‘baka, morat ćemo se porokat’. prenosi Domovinskirat Šarićevo sjećanje.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: HVIDR-a Sesvete

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.