Gusti dim nad hrvatskom granicom, građani Bihaća bijesni: ‘Osnovali smo i noćne straže!‘

24.12.2020. 10:00:00

‘Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru veš i kupaju se goli u centru grada‘

Nakon požara koji je progutao migrantski kamp Lipa u okolici Bihaća, najavljeno je premještanje migranata u nedavno zatvoreni kamp Bira u samom gradu, no stanovnici se tome protive, piše portal Klix.ba.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine poslane su instrukcije za ponovno privremeno otvaranje centra Bira do završetka građevinskih radova u prihvatnom kampu Lipa, no građani Bihaća su spriječili ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u prostor ovog zatvorenog centra.

Građani su rekli da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti.

Požar u kampu Lipa, najvjerovatnije su podmetnuli sami migranti nezadovoljni nepovoljnom situacijom.

Bivši vijećnik u gradskom vijeću Bihaća Adnan Habibija rekao je kako je njegov, ali stav svih građana da su ovi potezi neophodni, jer je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad.

'Kamp Bira je bio jedan od generatora problema jer se nalazio u centru grada. Migranti tu nisu bili ni pod kakvom kontrolom. Izlazili su kad hoće, išli gdje hoće. Bilo je puno incidenata, napada na građane, provala, krađa... U tom periodu znalo je biti šest-sedam hiljada migranata u gradu, koji su u potpunosti narušili normalan životni ritam građana. Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru veš i kupaju se goli u centru grada', kaže Habibija.

Kako je rekao, ulaz u Biru je blokiran već 80 dana i ostat će koliko god bude potrebno, sve dok vlasti u državi ne shvate da grad Bihać i Unsko-Sanski kanton (USK) ne mogu sami podnijeti težinu migrantske krize u toj zemlji.

'Osnovali smo noćne straže kako ne bi pokušali nekim trikom prebaciti migrante u Biru. Mi ih u gradu ne želimo u tolikom broju. Nije problem da i Bihać podnese dio tereta migrantske krize, ali samo zajedno s drugim gradovima u BiH. Problem ne bi bio ni približno toliko velik kada bi se ravnomjerno podijelio teret. Prvi put imamo situaciju u USK da je vlast stala uz građane, jer je ovo pitanje sigurnosti svih nas. Nama policijski sat zbog pandemije koronavirusa nije ništa novo, jer mi imamo ograničenu slobodu kretanja noću već godinama zbog straha od migranata', zaključuje Habibija.

Budućnost 1.350 migranata u kampu Lipa te njih blizu dvije stotine koji se nalaze oko kampa neizvjesna je, a svi oni će najvjerovatnije krenuti u šume ili će spas od zime potražiti u okolnim naseljima s obzirom na to da im nije osiguran adekvatan smještaj, piše Klix.ba.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Jutarnji list/AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.