Hajduk prošao Vitóriju

11.08.2022. 09:24:00

Splićani su u Guimarãesu minimalno poraženi, ali prednost je obranjena

Hajduk je danas gostovao kod Vitórije iz Guimarãesa u uzvratnoj utakmici trećeg pretkola UEFA-ine Konferencijske lige. Momčad koju trenira Valdas Dambrauskas imala je prednost od 3-1 iz prvog susreta na prepunom Poljudu.

Međutim, bilo je jasno kako Splićane očekuje teški ogled protiv motiviranog suparnika, a sa zadovoljstvom možemo napisati kako je nakon 90 minuta Hajduk izdržao i uhvatio dvomeč s Villarrealom koji će biti njegova posljednja prepreka u borbi za europsku jesen. Danas je na stadionu D. Afonso Henriques završilo 1-0 za domaćine, ali to im, nasreću, nije bilo dovoljno.

Vitória je počela motivirano i, mogli bismo reći, nabrijano; Morenovi momci od prve su minute pritisnuli Hajduk koji je stajao iza lopte, a brzo je stigla i nagrada. Anderson Silva u petoj je minuti primio ubačaj Ryoye Ogawe na nekih 17 metara, a zatim je spustio loptu i krasnim je udarcem pospremio u mrežu Lovre Kalinića. Hajdukov vratar bio je na lopti, ali nije ju uspio zaustaviti. Brazilskom napadaču to je bio drugi zgoditak u Europi ove sezone…

Usprkos žestokom ulasku domaćih, Hajduk se relativno brzo primirio, a u prvom dijelu stvorio je dvije izvrsne prilike od kojih je jedna poništena zbog rubnog zaleđa. Prva je ipak bila bolja; u 23. minuti David Čolina izašao je u situaciju jedan na jedan s Brunom Varelom i potom ga je želio prebaciti, ali malo je pritom pretjerao i naposljetku prebacio čitav gol. Nekoliko minuta kasnije opet se našao u lijepoj poziciji i uputio šut glavom, ali današnja zamjena za Stipe Biuka ponovno je bila neprecizna.

Zahtjevna utakmica probudila je i emocije. Čini se kako su Portugalci poprilično zapamtili izjavu Lukasa Grgića koji je prije odlaska na današnje gostovanje poručio kako je vidio strah u suparničkim očima u prošlotjednom ogledu na Poljudu. Emir Sahiti u 44. je minuti izbio u odličnu prigodu pred Varelu, ali nije uspio uputiti kvalitetan udarac nakon pada u duelu. Ništa nije suđeno osim zaleđa.

Sahiti je ostao ležati, a suparnički igrači pokušali su ga nervozno nagovoriti na ustajanje. Nastalo je komešanje usred kojega se Sahiti pridigao, no tada je naišao na ruku Tiaga Silve. Domaći veznjak pljusnuo ga je i poslao natrag na zemlju, a turski sudac Ali Palabıyık domaćoj je desetki uručio tek žuti karton. Ne možemo se oteti dojmu kako bi boja kartona bila drukčija da u ovoj fazi kvalifikacija postoji VAR…

Valdas je na poluvremenu odlučio uvesti Tonija Borevkovića, Vitórijina igrača na posudbi, a prvu značajniju šansu u nastavku opet je upisao Anderson. Jota mu je poslao finu loptu u šesnaesterac u 55. minuti, a Brazilac je opako potegnuo i u konačnici izborio korner. Josip Elez pravovremeno je reagirao i blokirao taj pokušaj.

Hajduk se u drugom poluvremenu većinom koncentrirano branio i vrebao kakvu kontru, a Stipe Biuk zamijenio je Čolinu u 62. minuti. Nije mu dugo trebalo da nešto napravi; u 69. je krasno probio lijevu stranu, izbacio čuvara i ubacio za natrčalog Livaju, ali Hajdukov as nije stigao zahvatiti loptu na vrijeme.

Ako Silva već nije dobio crveni zbog šamaranja Sahitija, onda ga je karma stigla u drugom poluvremenu. U 77. minuti ružno je faulirao Filipa Krovinovića i zaradio drugi žuti karton, a Hajduk je time dobio dodatni vjetar u leđa. Pred sam kraj susreta domaći su navijači počeli bacati čaše i stolice u teren čim se utakmica još malo oduljila, a poslije kraja krenula je tučnjava na samom terenu. Međutim, uzalud za Vitóriju.

Bijeli su se do posljednjeg zvižduka obranili i osigurali playoff s prošlosezonskim polufinalistom Lige prvaka. Sprema nam se spektakl, a te su utakmice na rasporedu 18. i 25. kolovoza. Splićani će prvu utakmicu odigrati u gostima…

Izvor: telesport.telegram.hr/Foto:twitter/Vitória Sport Clube

Izvorni autor: telesport.telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.