Hajduk remizirao u Puli!

06.03.2022. 19:40:00

Hajduk i Istra 1961 odigrali su neriješeno (1:1) u 26. kolu HNL-a na stadionu Aldo Drosina
 
  

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:1 (Drena Beljo 54' / N. Kalinić 30')

ISTRA 1961 (3-4-2-1): Lučić - Eira Silva, Perković, Galilea - Lisica, Mahmoud (od 79. Mlinar), Caseres (od 90.+3. Maurić), Marin - Mišković (od 85. Kapitanović), Bande (od 90.+3. Ivančić) - Drena Beljo

HAJDUK (4-2-3-1): L. Kalinić - Mikanović, Katić, Ferro, Melnjak - Fossati, Vuković - Sahiti (od 67. Mlakar), Livaja, Biuk (od 74. Ljubičić) - N. Kalinić (od 75. Atanasov)

PULA - stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 3,981. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)


Nakon vrlo borbene utakmice Istra je na Drosini neočekivano zaustavila Hajduk. Remi 1:1 je veliki kiks gostiju, koji su računali na pobjedu na terenu gdje su proteklih godina uglavnom (ne uvijek) uglavnom uvjerljivo pobjeđivali. Ovom prilikom se to nije dogodilo kada je Splićanima bilo najpotrebnije...

Vedro vrijeme, ali iznimno hladno, dočekalo je nogometaše Istre i Hajduka, te oko 4 tisuće gledatelja koji su se okupilii na Drosini. Gosti sa snažnom podrškom brojnih svojih navijača postavili su se od početka kao momčad koja hoće preuzeti inicijativu...

No, pulska momčad, koja je također osjećala značajnu podršku svojih navijača, nije odstupala od svog načina igre. Bez obzira na značajna odsustva, prije svega motoričnog Hujbera te praktično cijelog veznog reda (BlagojevićMlinarPerera), zbog čega je trener Puljana odlučio zaigrati s 3-4-3 sustavom. Ta promjena nije bitnije utjecala na Istrinu težnju da se nadigrava, drži posjed i kontrolu igre. Takav očekivani pristup i protiv favoriziranog Hajduka nije iznenadio, ali jest više reakcija gostiju. Dambrauskasova formacija djelovala je odveć jalovo u kreaciji igre, a posljedično i u stvaranju prilika pred golom Lučića.

Onda kada se to najmanje očekivalo s obzirom na tijek igre, Hajduk je poveo. Naime, iz posljednje linije gostiju Portugalac Ferro uputio je dubinsku loptu prema Nikoli Kaliniću. Dva stopera domaćih, Galilea Perković opet nisu bili dobro postavljeni, te im se dogodila ista situacija kao u Šibeniku. Kalinić je uspio izboriti poziciju za šut i onda je precizno pucao i lopta se po podu, od desne stative odbila u mrežu.

Veliko i razumljivo veselje gostiju, jer djelovali su neuvjerljivo, a postigli su gol koji je mogao promijeniti sve odnose na terenu. Hajduk međutim nije iskoristio svoj moment nego se nastavio u igri mučiti da bi se nametnuo Puljanima. Do kraja prvog dijela nije bilo značajnih situacija.

U drugi dio Istra je ušla još agresivnija i ambicioznija. I došla je do poravnanja praktično ni iz čega. Katić je u kaznenom prostoru kardinalno pogriješio, Mišković mu je oduzeo loptu i onda nesebično poslužio Belju koji je iz blizine postigao svoj 11. prvenstveni pogodak.

Od trenutka izjednačenja pojačala se nervoza kod Hajduka, koja je posebno bila vidljiva kada je nakon VAR intervencije sudac Pejin pogledao akciju kod drugog gola Splićana. Prednjačio je u tome Nikola Kalinić, koji je nakon poništenja pogotka dobio i žuti karton zbog prekršaja u istoj akciji. Ubrzo nakon toga Dambrauskas ga je zamijenio. Odluka oko poništenja gola Hajduka svakako će biti predmet rasprava...

Istra je nakon toga postala puno opasnija po gol Lovre Kalinića, ali u odlučnim trenucima nisu bili precizni. Hajduk se maksimalno trudio stvoriti šanse za pogodak, ali u tome nisu biili baš uspješni. Izmjene oba trenera išle su u pravcu osvježenja redova (Garcia) odnosno promjene ritma svoje momčadi (Dambrauskas). Istra je u tom smislu dobila na iskustvu s Mlinarom, ali je Garcia gurnuo i trećeg juniora na teren, Maurića. Kako je igra išla kraju, u sudačkoj nadoknadi 5 minuta pogotovo, Hajduk je svim silama i preskakanjem igre pokušao doći do šansi odnosno gola za pobjedu. Remi u Puli za Splićane je veliki kiks u borbi za naslov prvaka. Pogotovo uoči derbija s Dinamom...

Očajnički pokušajji gostiju nailazili su na veiku borbenost domaćih igrača koji su se prvenstveno okrenuli branjenju svog prostora ispred vrlo pouzdanog Lučića.

Naposljetku od velikog pritiska nije bilo koristi za Hajduk. Objektivno rečeno ono što su prikazali na Drosini nije bilo izdanje koje bi djelovalo šampionski i prava uvertira za derbi s Dinamom. Možda je za Bijele i najbolje da se igra upravo ta utakmica jer se uspjehom protiv Modrih mogu najviše iskupiti.

Veliki pljesak domaće publike Zeleno-žutima uz euforičnu pjesmu Noći istarske uokvirili su veselu večer Garcijine momčadi. Ona je s čak tri 17/18-godišnjaka zaustavila Hajduk i na najbolji način isprala gorak okus poraza u Šibeniku.

Izvor: sportske.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Robert Matteoni/Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.