Hedl o ostavci Šarića: Došao je u Sabor i pozvali su ga da potpiše dokument…

24.09.2024. 20:05:00

Novinar Telegrama Drago Hedl u Pregledu dana kod našeg Domagoja Novokmeta komentirao je nedavna USKOK-ova uhićenja. Podsjetimo, USKOK je uhitio donedavnog šefa Hrvatskih cesta Josipa Škorića (HDZ) i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Šarića.

Ono što je izazvalo puno pažnje jest da su obojica podnijeli ostavke nedugo prije uhićenja.

“Vidim neku povezanosti između ostavki koje su podnesene prije nego je USKOK pokucao na vrata određenih osoba koje su obnašale bitne poslove. Ono što je po meni još zanimljivije u cijeloj toj priči jest da se stvara dojam da su neka uhićenja tempirana u vrijeme kad to vladajućoj stranci najmanje šteti i oni pokušavaju kontrolirati štetu na način da netko prije toga podnese ostavku, konkretno mislim na Šarića, pa da ne ide priča o skidanju imuniteta nego to ide u miru”, rekao je Hedl.

U medijima su se pojavili navodi da Škorić trenutno koristi godišnji odmor, iako mu je određen pritvor pa ako sve bude išlo brzo, on bi se mogao vratiti na svoje radno mjesto.

“Ako takva mogućnost postoji, onda je to vjerojatno, pošto je Škorić dobio posao na mjesto savjetnika pa onda po onoj poznatoj priči o presumpciji nevinosti, ne bi bilo zapreke da se vrati na posao”, rekao je Hedl pa nastavio:

“Slična je priča i sa Šarićem, ako ne bude podignuta optužnica, može se sljedeće godine javiti na lokalne izbore i vjerojatno ponovno pobijediti budući da je na toj funkciji oko 30 godina.”

Drago Hedl
Foto: N1
Koja je tajna uspjeha Josipa Šarića?

Osvrnuo se i na tajnu uspjeha i opstanka Šarića na vlasti. “Kad je netko na vlasti u malom mjestu kao Otok 33 godine, sigurno da takva osoba ispreplete mrežu kojekakvih usluga, utjecaja, povezanosti, poslova, svega što se radi u gradu ili općini. Šarić je bio vješt u tome, našao je načina da zahvaljujući onom što mu omogućava proračun, da nađe način da velik broj ljudi zaposli i da oni budu onaj dio koji će mu dati sigurne glasove, jer je mahom dobivao izbore u prvom krugu.

To je jedna od mogućnosti, o čemu se dosta govori u Hrvatskoj, da lokalni šerifi budu dugo vremena budu na vlasti, pronađu načine da si tu vlast produžuju i osiguraju, jer mnoge ljude vežu nekim uslugama i poslovima i tako imaju sigurno glasačko tijelo.”

Hedl je ukazao na još jednu stvar u slučaju Šarića. “Meni je zagonetka i enigma kako to da je USKOK-u, koji ima sve one moćne alate koji novinari nemaju, trebalo više od tri godine da te izvide realizira jučerašnjim uhićenjem i pretpostavljam nakon toga i optužnicom koja slijedi?!”

Komentirao je i može li Andrej Plenković “natjerati” suradnike da daju ostavke prije uhićenja.

“Mislim da je tu u pitanju metoda štap i mrkva. Vrh stranke sigurno ima moćne alate kojima može pomoći određenim ljudima ili im to može otežati”, rekao je, navodeći da to pokazuje i primjer bivšeg župana Damira Dekanića.

“Jedan mi je očevidac rekao da je Šarić kad je došao na sjednicu u Sabor bio zamoljen da izađe kratko da potpiše dokument, a dokument koji je potpisao bila je njegova ostavka, što je i učinio. Zanimljivo je da u toj ostavci nema ni slova o tome koji su razlozi ostavke”, kazao je Hedl.

“Stranka sigurno ima načina kako takve stvari rješava i mislim da su pronašli model koji sada postaje praksa”, dodao je na kraju.

Izvor: n1/Foto: Fah

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.