Herman Vukušić: Ono što smiju ljevičari kroz umjetnost, ne smije narod kroz satiru

24.02.2020. 10:58:00

Tko zbog karnevala radi karneval od države?

U Hrvatskoj se, sudeći po nedavnim zbivanjima,  na osnovu “slobode umjetničkog izražavanja” smije sve: od glorificiranja simbola totalitarnih režima pa do ismijavanja nacionalnih simbola.

Ali, ako se radi o drevnoj tradiciji pokladnog “žrtvovanja”, odnosno spaljivanja “fašnika” iliti “krnje” kako ga zovu u Imotskom, odmah (naravno!) vrijede neka druga pravila.

Ono što smiju ljevičari kroz umjetnost, ne smije narod kroz satiru.

Ove godine u Imotskom je na karnevalu spaljena figura istospolnog udomiteljskog para i odmah je to od strane onih koji su oduševljeno promatrali revitalizaciju zvijezde petokrake u Rijeci ocijenjeno kao “divljaštvo i vandalizam”, a Bauk (iz) SDP-a već prijeti kaznenim prijavama protiv organizatora.

Mladi, dežurni bakanalijski potrošač državnih sredstava, Bojan Glavašević, već prijeti Imoćanima po društvenim mrežama  da nište neće zaustaviti “promjene koje dolaze”!

Pri tome zaboravljaja da su Imoćani kroz svoju karnevalsku povijest već više puta demonstrirali otpor spram “promjena”.

Tako su 1947. na karnevalskoj povorci spalili prvi sapun; 1953. kao krnje je spaljena djevojka iz susjednog sela nakon što je lokalni svećenik najavio kako više neće sklapati brakove između zaručnika koji su u krvnom srodstvu, a “gorio” je i Nikola Tesla, spaljen nakon što je u Imotski mjesto stigla struja.

Čak su jednom spalili i IQ test koji nisu znali ispuniti

Međutim, da nije Imotski baš sam u otporu društvenim “promjenama” (kako na tumačenje  pojma obitelji gleda Glavašević), govori i činjenica da jučerašnje nacionalno ispitivanje javnog mijenja pokazuje kako je skoro dvije trećine građana protiv udomljavanja djece od istospolnih brakova.

To, naravno, neće zaustaviti Bauka, Glavaševića, Stazića i slične da nam i dalje od države pokušavaju napraviti karneval…..

Herman Vukušić

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.