HIT TRENER VOLI HRVATE: Jednog vatrenog je kupio, drugog "otkrio", a Dalić od njih stvara obrambeni dvojac budućnosti

06.10.2021. 17:12:00

Josip i Joško, Stanišić i Gvardiol, dvije su najveće senzacije, iznenađenja hrvatske postruske faze

Nedostaje samo Marin Pongračić. Kad bi izbornik Dalić gurnuo i njega u prvih 11, hrvatski bi gol protiv Cipra i(li) Slovačke, uz Livakovića, mogla čuvati Bundesliga. Desno Stanišić (Bayern), lijevo Sosa (Stuttgart), na stoperima Gvardiol (Leipzig) i Pongračić (Borussia Dortmund). No, ovo nije priča o Bundesligi, već o dvojici najmlađih u tom kvartetu, dvojici koji bi idućih desetak godina mogli biti “ziceri” u našoj obrambenoj liniji.

image
 FIRO SPORTPHOTO/MARCEL ENGELBREC Dpa Picture-alliance Via Afp


Josip i Joško, Stanišić i Gvardiol, dvije najveće senzacije, iznenađenja hrvatske postruske faze. Barem za širu javnost.Sjećamo se, dok smo radili projekcije hrvatske reprezentacije u godinama koje dolaze, kad smo tražili potencijalne nove nade i one koji bi u Kataru mogli zamijeniti zaslužne veterane, Gvardiol i Stanišić tada nisu bili na “mapi”. Bili su još uvijek “klinci” koji se tek trebaju pokazati, barem Gvardiol, dok za Stanišića, nije tajna, tada je malotko znao.

image
Joško Gvardiol
 STU FORSTER Afp


A evo, u jednim od ključnih utakmica za plasman na SP baš bi njih dvojica mogli biti dva od četiri stupa ispred Livakovića. Trebalo bi sad istražiti jesmo li ikad u kvalifikacijskim utakmicama, kamo li na velikim natjecanjima, igrali s neiskusnijom zadnjom linijom, po godinama i(li) broju nastupa...


Obojica su, hajdemo reći, imali sličan put. Od talenta do velike scene u samo nekoliko mjeseci. Stanišić je, doduše, stariji, ali je i u Bayernu, u kojemu mlađi igrači teško dobivaju priliku. Tamo kad i igrač s 21 godinom uđe u prvih 11, to znači da je - top! Stanišić je bio stoper, može biti i zadnji vezni, ali je ozljedom Pavarda zauzeo desni bok i zadovoljio. Kad Nagelsmann nekome, tko je još relativno nepoznat, ukaže povjerenje, znači da vrijedi. Još do prije nekoliko mjeseci Hrvatska je tražila desnog beka, tko nakon Vrsaljka, tko dugoročno uz i nakon Juranovića? Odjednom se, kao dar s neba, stvorio Stanišić. Vidjet ćemo ga, vjerojatno, ovih dana i na djelu.


Gvardiol? U nekim detaljima, vrlo slična priča. Ono što je Josip prolazio u Bayernu, Joško je, na neki način, prošao u Dinamu. Jedino, za njega smo znali da će, ne bude li kakve nepogode, uspjeti. I biti reprezentativac. Ali, ne tako brzo. Došao u prvu momčad, napravio transfer, zauzeo mjesto u prvih 11 Dinama i - igrao na Euru. Možda takav slučaj bude sa Stanišićem uoči Katara. Osim onog s transferom, on već igra u Bayernu. Gvardiol je isto bio stoper. Odnosno, još je uvijek, iako je najvažniji seniorski iskorak napravio kao lijevi bek.

image
Julian Nagelsmann
 CHRISTOF STACHE Afp


Dvojica stopera, dvojica bekova, koji bi trebali biti sadašnjost i budućnost reprezentacije. I teško je reći na kojim će pozicijama odigrati više utakmica, kako će se profilirati. Imaju dosta zajedničkoga, pa i još jedan važan, ne slučajan detalj. Osim što je Stanišiću dao seniorsku šansu u Bayernu i vjeruje mu, Julian Nagelsmann “zaljubio” se i u Joška Gvardiola. Da, on je bio trener Leipziga kad je Joško potpisao, on je inzistirao na njemu i bio mu “prva veza” prema Bundesligi. Nagelsmann je otišao u Bayern, “izmislio” Stanišića, a sad od njih dvojice Dalić radi “dvojac budućnosti”, koji bi se prije dvije-tri godine teško našao i na jednom popisu za Katar.

Izvor: sportske.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: Tomo Ničota

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.