Hladni val: Idući vikend temperatura i do -15

15.01.2021. 08:59:00

U Hrvatsku je stigao prvi hladni val ove zime. Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje te za neka područja najavio umjerenu i veliku opasnost za zdravlje. Idući vikend temperatura bi se mogla spustiti i do -15 stupnjeva.

Posljednjih nekoliko dana živa u termometrima pokazuje da je prava zima stigla. Meteorolozi ističu – očekuju nas još niže temperature. U gorskom dijelu Hrvatske najvjerojatnije će biti između -15 i -10, a u ostatku unutrašnjosti, uključujući i Banovinu, između -10 i -5 stupnjeva, kaže glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

– To je još daleko viša temperatura od ekstremne, -35, -38, kakve smo imali na ovom području, kaže Vakula.

Oprez za starije osobe i kronične bolesnike

Liječnici savjetuju – starije osobe i kronični bolesnici trebali bi dodatno pripaziti.

Treba izbjegavati izlazak vani po niskim temperaturama, osobito u ranojutarnjim ili kasnovečernjim satima, zatim imati adekvatnu odjeću i obuću, zaštititi se, staviti kapu, navodi dr. med. Ljupka Hitrova s Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Hladni val do početka idućeg tjedna

Prema najavama meteorologa, hladni val trebao bi potrajati do početka idućeg tjedna.

U nastavku ovoga tjedna i početkom novoga prevladavat će suho, pa i barem djelomice sunčano, ali i osjetno hladnije nego prošlih dana.
Premda će i sljedećih dana uz djelomice sunčano vrijeme biti mjestimičnih naleta snježnih oborina – za mnoge je glavna vijest hladnoća, koja bi nekima mogla prouzročiti i tegobe, posebice onima koji su izvan svojih domova.

Temperaturni “minusi” bit će česti – čak i na većini Jadrana, te još veći nego prošlih dana, ponegdje na kopnu i cjelodnevni, a tijekom noći i jutra i dvoznamenkasti, ne samo u gorju.

Stoga su stručnjaci DHMZ-a za mnoga područja objavili umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje, a za neka područja čak i veliku, osobito u nedjelju i ponedjeljak.

No, to ne treba čuditi jer ćemo imati jedno od hladnijih razdoblja ove zime, s temperaturom zraka posvuda nižom od prosječne, a ponegdje će, kao primjerice na Jadranu, najviša dnevna temperatura biti samo oko prosječne najniže jutarnje za sredinu siječnja.

Srećom, iako će biti prilično niska, temperatura zraka i dalje će biti osjetno viša od znanih “negativnih temperaturnih rekorda”. Izdržite! Južina i osjetno zatopljenje stižu sljedeći tjedan, javlja HRT.

U petak većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, ali razmjerno hladno

U istočnoj će Hrvatskoj, osobito u Podunavlju, na spomendan njegove mirne reintegracije dodatni osjećaj hladnoće prouzročiti slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, uz koji će se mnogima činiti i hladnije od ujutro najniže temperature oko -7 °C, poslijepodne 1, 2 °C. Bit će većinom suho, uz promjenjivu naoblaku.

I u središnjoj Hrvatskoj i oblaci i sunce, uz koje će danju biti oko 2 °C, nakon što će noćna vedrina omogućiti pad temperature na uglavnom oko -8 °C. Vjetar će većinom izostati, a i pahulje, pa će barem to malo pomoći sanaciji štete na Banovini.

Poneki kratkotrajni nalet snijega moguć je u promjenjivo oblačnome gorju, dok će na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu nekima smetati jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura u gorju većinom od -13 do -9 °C, u unutrašnjosti Istre oko -7 °C, a uz more od -2 do 2 °C. Poslijepodne od 5 do 8 °C, u gorju oko -2 °C.

Opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje postojat će i u Dalmaciji, gdje će biti barem djelomice sunčano, ali uz često umjerenu, ponegdje i jaku buru, pa će more na otvorenome biti i valovito.

Malo mirnije na u petak najmanje hladnom jugu Hrvatske. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme poslijepodne će biti oko 9 °C.

Do ponedjeljka još hladnije, samo rijetko uz oborine

Do ponedjeljka još hladnije, osobito u gorju, uz najnižu temperaturu većinom između -15 i -11 °C, a ni tijekom dana neće biti u “plusu”. U ostatku unutrašnjosti ujutro uglavnom između -10 i -5 °C, a uz promjenjivu naoblaku i mjestimične nalete snijega poslijepodne oko 0 °C, u Istri i Dalmaciji od 3 do 5 °C.

Osim pada temperature, ujutro često samo na oko -1 °C, na Jadranu će osjećaj hladnoće pojačavati i bura, u većini mjesta vjerojatno najjača u subotu. No dojam vremena vjerojatno će mnogima barem malo poboljšavati mnogobrojni sunčani sati, osobito u subotu. Od nedjelje slijede prolazna naoblačenja uz mogućnost slabih oborina.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.