Hodak: Očito je da je podizanje optužnice protiv visokih časnika HV-a određeni politički spin kojim Srbija pokušava isprati gorak okus poraza u Oluji

19.05.2022. 14:16:00

'DA SE TO DOGODILO, VEĆ BI BILO PROCESUIRANO U HRVATSKOJ'

U četvrtak se u hrvatskim medijima pojavila informacija da je Tužiteljstvo za ratne zločine u Srbiji podiglo optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske (HV) zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima. Hrvatski odvjetnik i kolumnist portala Direktno Zvonimir Hodak komentirao je pravni aspekt podizanja optužnica, ali i postoje li političke konotacije u odluci srpskog Tužiteljstva u podizanju iste.

Tužiteljstvo četvoricu visokih časnika HV-a tereti da su u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Hodak smatra da ''Srbija smatra da je to regularno i na zakonu osnovano''. Dok je s aspekta Hrvatske, kada bi to bilo činjenično dokazano, objašnjava odvjetnik,  onda  bi se takav nekakav postupak i mogao pokrenuti, ali pred hrvatskim pravosuđem.

Međutim,  to ne odgovara činjenicama.

''Nije samo pitanje regularnosti, zakonitosti ili ustavnopravne podloge za takav postupak, već je pitanje postoje li takve činjenice, tj. da je netko raketirao kolonu izbjeglica. Tu bi se najprije moralo utvrditi istinitost činjenica. Ako te činjenice postoje onda postoji mogućnost da se vodi kazneni postupak protiv nekoga. Koliko znam bilo je dosta toga pisano u medijima i dosta komentara, međutim nitko nije izašao s činjenicama. Zbog odmaka vremena kada se to navodno dogodilo trebale bi već biti utvrđene određene činjenice i to na zakonom osnovan način. Kada bi se utvrdilo da je 'Petar Petrović' ili 'Marko Marković'  ili bilo tko s naše strane raketirao kolonu izbjeglica onda bi to prije svega sama Hrvatska trebala procesuirati'', ističe odvjetnik.

''Ali nakon ovoliko godina, očito je da je to određeni politički spin kojim Srbija iz nekih svojih razloga, a znamo koji su to razlozi, prvenstveno gubitak rata i taština što su tako bili prognani kao agresori, pokušava postići nekakve političke poene'', napominje Hodak.

Odvjetnik smatra kako zbog nedovoljno poznatih činjenica konkretno ne možemo govoriti ima li Srbija pravo na pravni postupak ili ne. Sve što je do sada poznato javnosti najvećim dijelom su tvrdnje koje se već godinama iznose.

Iz tog razloga Hodak smatra kako sve upućuje ''na politički spin, a ne na nekakvo ozbiljno pravno pitanje, jer kada bi činjenice bile utvrđene onda bi sama Hrvatska reagirala''.

Podsjetio je da su mnogi ''hrvatski generali, od Mirka Norca pa nadalje procesuirani te su osuđeni za nešto što je Hrvatska smatrala da nije u skladu sa zakonom i Ustavom''.

Posjetimo, optužnicom podignutom u Srbiji tvrdi se da su pripadnici hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimir Mikac iz Ptuja, Zdenko Radulj iz Osijeka, Željko Jelenić iz Pule te Danijel Borović iz Varaždina izvršili navodno kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva za vrijeme vojno-redarstvene operacije ''Oluja''.

Izvor: Direktno.hr/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Katarina-Kaja Župančić/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.