HOS-ovac ZAGRMIO O ZABRANI ‘Za dom spremni’: ‘Neka znaju da im to neće proći!’

08.04.2021. 11:03:00

DAMIR MARKUŠ KUTINA

Po inicijativi predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa, ovih dana dovršen je nacrt o izmjeni zakona kojima se predviđa zatvorska kazna za javnu upotrebu ustaških, četničkih i fašističkih simbola. Za kršenje ovoga novog članka zakona, predviđaju se zakonske kazne od šest mjeseci do pet godina.

Obzirom na oznake i grb postrojbe HOS na kojima stoji pozdrav “zds” bilo je za očekivati da će njezini pripadnici burno reagirati. Njihov grb je zakonski uokviren, pa je vrlo izvjesno, prođe li ovaj zakonski dodatak, da će ga morati mijenjati.

Poznati hosovac: Ne dirajte HOS

Vodeći hosovac Damir Markuš, prilično je ogorčen i tvrdi kako je riječ o ponovnom skretanju pozornosti od ogromnih problema u kojima se država nalazi. Oglasio se na Facebook-u:

“Pred izbore se izvlače teme koje odvlače pozornost sa bitnog, ali to bi im mogao biti bumerang. HOS je dio hrvatske pobjedničke vojske, uredno registriran sa znakovljem i zastavama pri uredu državne uprave i lokalnih samouprava. HOS je priznat u zakonu o pravima hrvatskih branitelja, članica je svjetske veteranske asocijacije i branio je domovinu dok su je petokraka i kokarda uništavali”.

Pripadnici HOS-a do sada su na svojim obljetnicama i različitim obilježavanja slobodno nositi svoja obilježja. Damir Markuš ne pristaje na ukidanje toga prava i kratko zaključuje:

“Ako ovaj prijedlog zakona uopće obuhvaća HOS i ako se ide na njegove oznake, neka znaju da neće proći. Ne dirajte HOS.”

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Duško Jaramaz/PIXSELL

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor: