Hrvate u Zambiji prebacili su na tajnu lokaciju. Preporučili im da ne napuštaju privatni smještaj

23.02.2023. 11:53:00

OPTUŽENI ZA TRGOVANJE LJUDIMA

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom pušteno je u srijedu iz zatvora u Zambiji i branit će se sa slobode pošto su ispunili sve tražene uvjete, uključujući i regulaciju boravišta

Datum idućeg ročišta na suđenju Hrvatima optuženima u Zambiji, prvog otkako je slučaj premješten s općinskog na viši sud, još nije poznat, rekli su Hini diplomatski izvori u četvrtak. Kako su 24sata prvi objavili, Hrvate su pustili da se brane sa slobode, a obitelji je laknulo što su izašli iz pritvora, piše 24sata.

Hrvate u Zambiji prevezli na tajnu lokaciju

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom pušteno je u srijedu iz zatvora u Zambiji i branit će se sa slobode pošto su ispunili sve tražene uvjete, uključujući i regulaciju boravišta.

Prevezeni su na tajnu lokaciju kao i prošli put kad su bili pušteni da se brane sa slobode.

Brane se sa slobode

Sudski postupak premješten je u međuvremenu s općinskog na viši sud u Ndoli.

- Delegiranje je zatražio tužitelj, a kao razlozi se između ostalog navode: međunarodni kontekst predmeta, veliki interes medija, pravna pitanja i zahtjevna pravna tumačenja koja se mogu očekivati - rekli su Hini diplomatski izvori.

Datum novog ročišta nije još poznat. Četiri hrvatska para ne smiju napustiti Zambiju, a rečeno im je i da im se ne preporuča napuštati privatni smještaj u kojemu će boraviti.

Slučaj Hrvata u Zambiji preuzeo Visoki sud

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.