Hrvati čekaju evakuaciju iz Afganistana: ‘Vladine snage se u principu predaju talibanima ili prelaze na njihovu stranu’

15.08.2021. 07:40:00

U Afganistanu se trenutačno nalaze 23 hrvatska državljana. Potvrdilo je to i Ministarstvo vanjskih poslova. Privatna poduzeća za koja rade na poslovima osiguranja, rade na evakuaciji.

Jedan od njih javio se Dnevniku Nove TV s informacijom da se Talibani nalaze 10-ak kilometara od glavnog grada. Zbog vlastite sigurnosti ne žele javno istupati.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova

“Navedene osobe, kao i članovi njihovih obitelji, nisu zatražile konzularnu pomoć hrvatske službe vanjskih poslova. Tvrtke koje su angažirale hrvatske državljane organiziraju repatrijaciju svojih zaposlenika. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti razvoj situacije u Afganistanu te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu pomoć”, odgovorili su iz ministarstva.

Jedan od Hrvata iz Kabula vratio se u petak. Vjeruje i da će njegove kolege ubrzo stići. Aerodrom je, rekao je telefonski, otvoren za komercijalne letove, a problema pri povratku nije imao.

I Siniša Majdak dobro zna kako je tamo. Odradio je dvije misije kao dio hrvatskog kontingenta. Opasno je, prisjeća se, bilo i prije 11 godina dok je NATO kontrolirao zemlju, a sada je još gore. I on je radio na sličnim poslovima osiguranja poput 23 Hrvata koji su i dalje tamo

“Bave se svi na poslovima određenog osiguranja, imamo ljude koje rade na nadzornim kamerama ulascima u vojnu bazu, skenerima, imamo dosta momaka koji rade direktno na osiguranjima ljudi i objekata i svojih klijenata”, rekao je Majdak.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.