Hrvatska kreće u misiju Egipat: Protiv Japana na otvaranju SP-a

15.01.2021. 17:27:00

Svjetsko prvenstvo u Egiptu počelo je u srijedu, a danas na scenu stupa Hrvatska. Kauboji danas od 18 sati otvaraju natjecanje utakmicom protiv Japana...

GDJE GLEDATI?

Svjetsko prvenstvo igra se od 13. do 31. siječnja, a nakon današnje utakmice s Japanom Kauboje čeka Angola i Katar.

Prvi put sudjeluju 32 reprezentacije koje su u prvoj fazi natjecanja raspoređene u osam skupina s po četiri momčadi, a samo jedna reprezentacija neće proći u drugi krug.

Uvodna studijska emisija na RTL-u počinje od 16.45, a prijenos utakmice između Hrvatske i Japana kreće od 18 sati.

Utakmice će iz Egipta komentirati Filip Brkić i bivši reprezentativac Nikša Kaleb, a s izjavama će se javljati reporterka Ines Goda. Iz Zagreba će utakmice pratiti Pero Metličić, Drago Vuković i Goran Šprem kao stručni sukomentatori uz voditelja Marka Vargeka u emisiji "Vrijeme je za rukomet".

SATOSHI ISHII

Hrvatska protiv Japana otvara Svjetsko prvenstvo, a tim povodom nema idealnijeg sugovornika od Satoshija Ishiija.

Satoshi Ishii rođen je u Japanu, za koji je osvojio olimpijsko zlato u judu. Nakon što je dvaput izgubio od Mirka Filipovića, odlučio je doći u Hrvatsku i učiti od Mirka. I toliko se zaljubio u našu državu da je uzeo državljanstvo, kupio stan u Borčecu i ovdje planira nastaviti živjeti. A i danas je najpoznatiji japanski MMA borac!

- Putovao sam puno po svijetu, od Los Angelesa, Las Vegasa do Brazila, no Hrvatska je nešto posebno. Pronašao sam ovdje dobre prijatelje i zaista volim Hrvatsku - govorio nam je simpatični Ishii.

Hrvatski rukometaši u petak od 18 sati otvaraju svoj nastup na SP-u u Egiptu protiv Japana.

24sata
Foto: KSW

- Moja majka bila je rukometašica, igrala je za reprezentaciju Japana. Jednom su igrali u Beogradu - prisjetio se Ishii.

Je li vas majka pokušala ubaciti u rukometaše?

- Ne, ha, ha... Moj otac je bio judist i odmalena sam bio u judu, ne mogu se zamisliti kao rukometaš. Za rukomet nemam baš nikakvog talenta, ali baš nikakvog. Ja i rukomet, to nije dobra kombinacija.

Za koga će Satoshi navijati? Pa za Hrvatsku!

SVE O JAPANCIMA

Kada netko Nijemcima uzme izbornika, koji ih je usput odveo do europskog zlata, onda taj netko mora imati jako dobre argumente i plan. A takve su Daguru Sigurdssonu još prije četiri godine predstavili Japanci i uvjerili tog majstora zanata s Islanda da je on jedini s kojim žele graditi priču zvanu Olimpijske igre u Tokiju. 

Japan, prvi protivnik Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Egiptu (18:00, RTL), 15. će put igrati među velikim dečkima. Nikad nije bio bolji od 10. mjesta (1970.), a nije, između ostalog, jer rukomet kod simpatičnih Japanca još uvijek nije na razini bejzbola, ragbija, nogometa ili odbojke.

Međutim, to nastoje promijeniti sa Sigurdssonom koji im je usadio tehničko-taktičke detalje s kojima je skoro do minimuma neutralizirao "divljaštvo" u obrani koja sada više nalikuje skandinavskim nijansama. No, ni on ni itko nema čaroban štapić da im usadi ono što zbog svoje prirode nikad neće imati, a to su fizikalije i fizionomija koje u rukometu danas određuju puno toga, na njihovu žalost. Makar, ne bi čovjek nikad rekao, ali imaju čak tri dvometraša, lijevog vanjskog Naritu i pivote Tamakawu i Kasaharu. Brzina, jasno, nikad nije i neće biti upitna.

Sada su dosta drugačiji jer nakon takvog rezultata Sigurdsson je nešto morao mijenjati. U prvom redu ovdje su bez ljevaka Watanabea koji je napadački nosio puno. Nema ni njihove legende, Daisukea Miyazakija, dugogodišnjeg mozga igre koji je tri puta bio japanski "The Strongest Man" i natjecao se u Sasukeu, japanskoj verziji ninja ratnika. Vjerojatno bi, unatoč 39 godina, bio i u Egiptu jer plan mu je bio oprostiti se u Tokiju, no početkom studenog završio je u - pritvoru. U borbi za svoj novčanik, kaže izvještaj, počupao je djevojku za kosu i, eto, morao iza rešetaka. I toga ima kod pokornih Japanaca. 

ČERVAR:

- Idemo na trening, a šest oklopnih vozila oko nas, kao da idem u rat. Nikad nisam bio na ovakvom natjecanju, nitko nije od nas i sada vrijedi pravilo "snađi se, pokušaj, riješi". Teško je oslikati to, ali dečki se prilagođavaju i nadam se da ćemo se osloboditi nakon Japana. Sada kad nema publike, barem je lakše uspostaviti komunikaciju među igračima i strukom, ne moramo se nadvikivati - rekao je izbornik Lino Červar uoči otvaranja s Japanom (18:00, RTL).

Zgodna crtica kaže da smo na današnji dan prije 30 godina, 14. siječnja 1991. u punoj Kutiji šibica baš protiv Japana odigrali prvu službenu utkamicu uopće. Završilo je 23-23...

- Oni se dižu, sada sa Sigurdssonom imaju više okupljanja, uigraniji su, napravili su problema Egiptu u pripremi za SP. Sada više igraju 5-1, dok im je rezervna obrana 6-0. Imaju dobru tranziciju, brzi su, moramo biti ozbiljni. Slični su Koreji koja nas je namučila 2009., kad takvim ekipama daš maha, oni se razmašu, naraste im samopouzdanje. 

NAJAVA

Od Japana do Japana. 

Prije točno 30 godina Hrvatska je u Kutiji šibica odigrala prvu službenu utakmicu u rukometu, a protivnik nam je bio Japan. Vlado Šola, Neno Kljaić, Ivica Obrvan, Iztok Puc, Željko Zovko predvodili su naše reprezentativce koji su odigrali 23-23 s Japancima, izbornik je bio Josip Milković, a pomoćnik - današnji izbornik Lino Červar.

Sudbina je htjela da naši reprezentativci Svjetsko prvenstvo u Egiptu u petak otvore upravo protiv Japanaca. Hrvatska od 18 sati igra protiv Japana u skupini C u prvom kolu SP-a, a u našoj skupini je Katar pobijedio Angolu 30-25.

Ovaj put su tu Duvnjak, Cindrić, Štrlek, Čupić, a Hrvatska je ogroman favorit. Lino Červar je u četvrtak navečer objavio popis od 16 igrača na koje računa u prvom krugu, a uz Šegu i Karačića koji se još oporavljaju od ozljede, Lino je odlučio na tribinama ostaviti Halila Jaganjca i Janka Kevića.

U jakoj konkurenciji na vanjskim pozicijama izbornik je tako odlučio dati prednost Josipu Šarcu ispred Jaganjca, a izostavljanjem Kevića ostali smo na srednjom vanjskom na Duvnjaku i Cindriću.

Kauboji su na SP došli s čak četiri pivota i očekivalo se kako će jedan od njih na tribine, ali Červar je odlučio ostaviti u rosteru četvorku koju čine Marino Marić, Željko Musa, Marin Šipić i Ilija Brozović. 

Iz bližih vremena Japance smo upoznali bolje 2005. u Tunisu (34-25) pa još bolje u Zadru (37-22) i Varaždinu (36-22) u kvalifikacijama za Peking, odnosno London. Igrali smo u skupini i na prošlom SP-u (35-27), gdje su došli s pozivnicom, bila je to stvar rutine uz Horvatovih osam komada. 

Japan je opasniji i bolji u odnosu na prethodni naš susret, opet bi nam mogao otežati sa svojom brzinom, ali kauboji ne bi trebali imati previše problema...

Izvor: 24sata/ Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Izvorni autor: Zdravko Barišić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.