HRVATSKA - SLOVENIJA (uživo od 20.45): Perišić, Livaja, Pašalić i Kramarić predvode Hrvatsku ofenzivu

07.09.2021. 20:29:00

HRVATSKA - SLOVENIJA (uživo od 20.45)

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Lovren, Vida, Barišić - Brozović, Kovačić - Kramarić, Pašalić, Perišić - Livaja

SLOVENIJA: Oblak - Stojanović, Bijol, Mevlja, Balkovec - Gnezda Čerin, Kurtić, Stanković, Lovrić - Iličić, Šeško


20.00: Izbornik Dalić izjavio je uoči susreta:

"Bez srčanosti i predanosti koju su momci prikazali u Bratislavi, bit će težak zadatak pobijediti. Ovakvi susreti ne služe da bi impresionirali nekoga, nego da bi se skupili bodovi."

19.30: Stigli su sastavi! Na vratima Ivušić, bekovi Juranović Barišić, stoperi Lovren Vida, u veznom redu BrozovićKovačić Pašalić, lijevo krilo Perišić, desno Kramarić, u vrhu napada Livaja!

To je postava s kojom Zlatko Dalić kreće po pobjedu protiv Slovenije. Dakle, od prve minute prvi put u ovom mini ciklusu kreću ljubimac Hajdukovih navijača Livaja, ali i Barišić na lijevom boku. Ostale su još neke sitnije dileme oko toga što će točno i gdje igrati ponaprije Kramarić, ali i Pašalić te Perišić... Vidjet ćemo kada krene utakmica!

Kod Slovenaca najavljen je bio stoper Blažič, ipak igra Bijol, očekivalo se i centarfora Hajduka Jana Mlakara od prve minute, ali napad gostiju ipak predvode iskusni Iličić i mladi Šeško, predstavljen kao 'čudo od igrača'.


Najavu piše: Dražen Antolić

To što su 1997. godine Vatreni sa Slovencima odigrali 3:3 u Splitu, postalo je nosivi zid teze o ukletom stadionu kojeg su HNS, ali i reprezentativci, dugo izbjegavali… Nakon pobjeda nad Mađarskom 3:0 prije dvije godine dogodio se percepcijski salto mortale i danas prevladava misao kako je upravo poljudski stadion najbolja lokacija za hrvatsku reprezentacije da u vrhunskoj atmosferi svlada susjede i napravi značajan korak prema Svjetskom prvenstvu. I to je jedan od pokazatelja o veličini dvoboja jer Vatreni će u Dalmaciji dočekati i Rusiju u studenome, sinergija Splita i reprezentacije mogla bi obilježiti dobar dio budućeg vremena nacionalne vrste… Zato priču treba voditi u pravom smjeru.

Iako je Zlatko Dalić zaokružio 20 bodova kao granicu za katarsku vizu, Hrvatskoj danas treba pobjeda jer svaki drugi rezultat bacio bi u blato Brozovićev volej u Bratislavi. Jedino s punim učinkom u ovoj utakmici Hrvatska će sigurno dobiti hat-trick pogodnosti: ostanak na prvom mjestu, pobjedničko ozračje i komociju da čak niti koji loš dan u završna četiri ogleda ne treba biti koban. Pritom je trijumf bitan i za rejting kod budućeg ždrijeba kvalifikacija za Euro.

Slovenija je opasna, ne samo zato što ima lisca Matjaža Keka. Njoj Hrvatska nije crvena krpa jer ne gleda na susjeda kao na rivala s kojim treba poravnati račune, ali joj je "prestižan trofej“ za koji valja dati najbolje od sebe. Zbog toga su slovenski reprezentativci Vatrenima i teži suparnik nego drugima u skupini jer ih ostali ne motiviraju do te mjere…

Zlatko Dalić ima kvalitetniju momčad, čak i ako će izostaviti pokojeg igrača iz prve postave u čijim su nogama oba rujanska sraza. Izbornikova računica o 20 bodova za Katar bazira se na smanjenom priljevu i na račun suparnika, koji se ne ističu konstantom, ali kako Rusija ima povoljan ždrijeb, na to se ne treba zanositi, nego čvrsto zadržati uzde u rukama. Čak i s porazom Hrvatska bi ovisila o sebi jer bi sa sve četiri dobivene utakmice do kraja sigurno bila prva, međutim, u Dalićevoj eri nikad nije dobila četiri zaredom i to bi već bila škakljiva misija.

Ćiro Blažević i Zlatko Kranjčar osvajali su prvo mjesto u skupini sa šest aktera, ali nije im bilo dovoljno 20 bodova. Za Euro 1996. na kontu su bila 23 boda, za SP 2006. jedan više. U skupini s pet aktera Vatreni su bili prvi za SP 2002. i Euro 2020., tada sa 18 odnosno sa 17 bodova, ali s dvije utakmice manje odigrane. Kad su kao najbolji otišli na Euro 2008. imali su čak 29 bodova u 14 utakmica. U kvalifikacijama za Južnu Afriku, kad se naša nacionalna vrsta jedini put nije probila na Svjetsko prvenstvo, imala je točno 20 bodova i završila je kao treća… I to treba imati na umu.

Jaki su razlozi da danas Dalićevi dečki dodaju gas, pokažu ozbiljnost i odgovornost. I Slovenija je igrala dvije utakmice, i njoj može manjkati svježine, to ne smije biti alibi. Dalić od Rusije redovno mijenja početnu postavu, neće niti ovaj put reprizirati ekipu iz Bratislave. Konačno, u dva vezana nastupa nije primljen gol, što se nije dogodilo od Rusije i tamošnja prva dva susreta s Nigerijom i Argentinom, ako ne računamo Cipar i Maltu u Rijeci kao suparnike iz najnižih ranoga.

Rusija i Slovačka pokazale su pomak u atmosferi, pristupu i samopouzdanju. Ponoviti to, pa i osnažiti s malo više kreativne klase bilo bi dostatno. Jedno upozorenje od Slovenaca iz Ljubljane je valjda dovoljno. Zmajčeki ako izgube praktično ispadaju iz igre za prvo mjesto, jedino koje izravno vodi na Svjetsko prvenstvo.

Luka Modrić povukao je s Mađarima, oteo loptu i probio otpor ekipe koja je također prije toga doma došla do punog plijena protiv svjetskih doprvaka. Ante Rebić kao detonator i Bruno Petković kao malj "zatukli" su ambicije gostiju. Njih danas nema. Poljud zaziva nove junake, hoće li se zvati Perišić, Livaja, Pašalić, Kramarić...? Napad mora dati više nego na prethodnim susretima jer u pet kvalifikacijskih nastupa Vatreni su dvaput dali po jedan gol, dvaput niti jedan. Samo su Malti zabili tri i to u drugom poluvremenu.

MEĐUSOBNI OGLEDI HRVATSKE I SLOVENIJE

1991. (prijateljska)
S. Konjice: Slovenija - Hrvatska 0:1
1995. (kvalifikacije za EP)
Zagreb: Hrvatska - Slovenija 2:0
1995. (kvalifikacije za EP)
Ljubljana: Slovenija - Hrvatska 1:2
1997. (kvalifikacije za SP)
Split: Hrvatska - Slovenija 3:3
1997. (kvalifikacije za SP)
Ljubljana: Slovenija - Hrvatska 1:3
2002. (prijateljska)
Zagreb: Hrvatska - Slovenija 0:0
2003. (kvalifikacije za EP)
Zagreb: Hrvatska - Slovenija 1:1
2003. (kvalifikacije za EP)
Ljubljana: Slovenija - Hrvatska 0:1
2008. (prijateljska)
Maribor: Slovenija - Hrvatska 2:3
2021: (kvalifikacije za SP)
Ljubljana: Slovenija - Hrvatska 1:0

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.