Hrvatske rukometašice danas igraju protiv Švicarske; evo što im treba za plasman u drugi krug EP-a

08.11.2022. 16:12:00

Hrvatske rukometašice danas od 18 sati u Ljubljani igraju utakmicu 3. kola grupne faze Europskog prvenstva, a protivnice našim 'kraljicama šoka' su Švicarke

Naše su rukometašice u 1. kolu izgubile od Norvežanki 32:23, a potom su 'kraljice šoka' šokirale Mađarsku te slavile 21:18. Danas od 18 sati Hrvatska igra protiv Švicarske, a pobjeda ili remi u ovom susretu donosi plasman u drugi krug natjecanja u koji bi prenijele i dva vrijedna boda.

'Nema tu previše filozofije, mi moramo dobiti Švicarsku kako bi prenijeli dva boda i kako bi puni samopouzdanja ušli u drugu rundu. Cure su pokazale da mogu puno i da su svim srcem ovdje', rekao je izbornik Nenad Šoštarić.

Realno, problema ne bi smjelo biti jer Švicarska je prvi put na Europskom prvenstvu te je u Ljubljani poražena u oba susreta. Najprije su izgubile od Mađarske 33:28, a zatim i od Norveške 38:21.

Hrvatska i Švicarska do sada su igrale četiri puta, a naša je reprezentacija slavila u svim susretima. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1997. je bilo 27:16, u Luzernu 20:19. Jedanput smo s njima igrali i kvalifikacije za EP 2017. godine u Zagrebu je bilo 32:28, a u uzvratu 33:16.

  •  

Hrvatska - Mađarska, rukometašice, EP u Rukometu, 6.11.2022.

  Autor: Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial  

No, opuštanja ne smije biti, svjestan je toga i naš izbornik. Švicarke su vrlo potentna i ambiciozna mlada ekipa.

'Švicarska je u zadnje četiri godine napravila svoju akademiju pod nazivom Concordia, tu su i hotel i teretana i dvorana te već u ovoj ekipi imaju 3-4 igračice koje potječu iz te njihove akademije. Tu je mala 17-godišnja Emmenegger na krilu, Altherr s 19 godina na desnom vanjskom, Bucher isto na srednjem vanjskom. Sve su to jako dobri proizvodi koji izlaze iz njihove 'tvornice'. Od prije kada je Albertsen došao za trenera, išao je s pričom da se mlađi igrači priključuju, onda su to bili Kundig, Gautschi, obje golmanice, Xenia Hodel na desnom, Chantal Wick, Lisa Frey, a sve one danas igraju u Danskoj, Njemačkoj, igraju u ozbiljnim klubovima. Imaju odličnog mladog pivotmena Schmid koja je igrala već u Francuskoj s 18 godina, a ove godine vratila se u Švicarsku, ali sumnjam da će tamo dugo ostati jer je pokazala veliku kvalitetu', upozorava Šoštarić i napominje kako Švicarska preferira vrlo brz rukomet i ima specifične obrambene postavke:

'Stilski igraju brz rukomet, trude se puno trčati, raditi brzi centar i brzo završavaju napad. Ako u tome ne uspiju, jako puno igraju na pivote i na krila. U obrani su specifični u odnosu na većinu jer u svakoj varijanti promjene akcije imaju odgovor u transformaciji zone. U napadu od 2017. godine kada smo prvi put s njima igrali u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, igraju 7 na 6. Igrat će sigurno i s nama.'

 

Istina je da su Švicarke izgubile obje utakmice u skupini, ali...

'One su kombinacija mladosti i iskustva. Njihov prvi golman Manuela Brütsch ima 38 godina, Kundig je na 30, Frey je isto vrlo blizu tome, ove ostale su mlade, imaju čak tri igračice stare 17 godina. U svoj toj njihovoj brzini normalne su greške i mi ih moramo iskoristiti. Norveška je primjerice napravila razliku već u prvom dijelu, a da je pritom i promašila 5-6 šuteva na prazan gol. Te greške treba iskorištavati i kažnjavati te ostvariti već u startu pristojnu prednost da bi kasnije sve bilo lakše', zaključio je izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: Ivan Žurić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.