Hrvatski branitelji ogorčeni: Predsjednice gdje se „izgubilo“ odličje “Velered Franje Tuđmana”?…

05.02.2020. 07:26:00

Nu, kako bilo da bilo, jadno je i žalosno što kardinal Kuharić ni ovog puta nije bio među odlikovanima. Zašto?

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručila je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama za njihov doprinos razvoju i ugledu Republike Hrvatske.

Uskoro odlazi na novu dužnost (prestaje joj mandat), pa će i taj dio posla ubuduće obavljati netko drugi, tj. njezin nasljednik Zoran Milanović…

Od hrvatskih branitelja ovoga puta visoko odličje – za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine te za osobite zasluge u izgradnji i razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske – Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak…Na taj način general Čermak, barem što se tiče ovog odličja, stao je u red s general pukovnicima u mirovini Antom Gotovinom i Mladenom Markačem, jer mu je ono uručeno za iste zasluge kao i njegovim suborcima.

Predsjednica je, na odlasku, među ostalim odlikovala i Antuna Baranovića i Palminu Poljak – Redom Stjepana Radića- za osobite zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda, a u prigodi 75. obljetnice prvog oslobođenja grada Splita i 74. obljetnice konačnog oslobođenja grada Splita i Dalmacije od fašističke okupacije, itd. i tako redom.

Međutim, očekivali smo da će ispuniti i svoje predizborno obećanje i posthumno dodijeliti odlikovanje kardinalu Franji Kuhariću, (1919.-2002.), kojeg je možebitno i sama nazvala “Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom”.

Hrvatski branitelji i stradalnici su iznimno pozdravili ovo novo odličje, tim prije što je zamišljeno da bi se dodjeljivalo svake godine o obljetnici Tuđmanove smrti, tj. 10. prosinca.
Ali, od toga nažalost ne će biti ništa. (Vjerojatno će sada, ne bi nas iznenadilo, izmisliti Velered Ivice Račana!).

Nu, kako bilo da bilo, jadno je i žalosno što kardinal Kuharić ni ovog puta nije bio među odlikovanima. Zašto?

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.