Hrvatski rukometaši već četvrti puta igraju na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre; evo kako su prolazili u prošlosti...

12.03.2021. 15:48:00

Hrvatska na turniru u Montpellieru kreće u borbu za Olimpijske igre. Današnji suparnik je Francuska (21 sat), a na strani naših rukometaša je tradicija, jer nikada nisu zapeli u takvoj vrsti kvalifikacija

Hrvatska je od svoje samostalnosti do danas nastupila na pet Olimpijskih igara. Dvaput je naša reprezentacije bila zlatna (1996., 2004.), jedanput brončana (2012.), jedanput je osvojila četvrto (2008.), a jedanput peto mjesto (2016.). Drugim riječima, Hrvatska je do sada propustila nastup samo na jednim Olimpijskim igrama. Bilo je to u Sydneyu 2000. godine.

Za Olimpijske igre 1996. godine Hrvatska se izborila srebrnom medaljom sa Svjetskog prvenstva godinu dana ranije na Islandu.

Olimpijske igre u Australiji propustili su hrvatski rukometaši jer su u odlučujućem susretu na Europskom prvenstvu, kojem je naša zemlja bila domaćin, izgubili utakmicu za 5. mjesto od Slovenije 24:25

Igre u Ateni, Hrvatska je osigurala osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu Portugalu 2003. godine. A onda je krenuo niz kad smo do Igara morali preko kvalifikacija, podsjeća Hrvatski rukometni savez na svojoj službenoj stranici.

Da bi stigla do Pekinga Hrvatska je prvi put morala igrati kvalifikacije. Imala je sreće jer je dobila mogućnost da bude domaćin jednog od tri kvalifikacijska turnira. On je održan u Zadru od 30. svibnja do 01. lipnja 2008. godine. Sudjelovali su Hrvatska, Rusija, Japan i Alžir. Hrvatska je dakako dobila sva tri susreta: Japan 37:22, Rusiju 26:24 , i Alžir 37:26.

Četiri godine kasnije Hrvatska je ponovno bila domaćin olimpijskih kvalifikacija. Ovoga puta u Varaždinu uz našu reprezentaciju igrali su Japan, Čile i Island. I opet je Hrvatska bila sto postotna. Protiv Japana glatka i uvjerljiva pobjeda 36:22, Čilea 35:15, te na kraju Islanda 31:28.

Za Olimpijske igre u Rio de Janeiru morali smo igrati u Danskoj. Svima dobro znani Herning bio je domaćin. A sudionici uz Dansku i Hrvatsku još Norveška i Bahrein. Hrvatska je turnir otvorila porazom od Danske 28:24. Naši su zatim lako dobili Bahrein 33:22, i onda u rapsodiji briljantnih obrana Ivana Stevanovića srušili Norvešku 27:21 te osigurali put u Brazil.

Dakle, Hrvatska je do sada triput igrala olimpijske kvalifikacije. I svaki put prošla dalje. Od devet utakmica izgubila samo jednu, a dobila osam. Neka se taj sjajni niz nastavi i u Montpellieru.

Podsjetimo, Hrvatska u tri dana nastupa u Montpellieru pokušava osigurati vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine. Suparnici su više nego zahtjevni i jaki. Već u petak u 21 sat, domaćin je Francuska. Dan poslije u 18.30 čeka Portugal, a u nedjelju, posljednjeg dana natjecanja slijedi okršaj s Tunisom (18.30).

Izvor: tportal.hr/Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Izvorni autor: D. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.