Hrvatskim zastavama kroz Borovo Selo

21.11.2019. 20:00:00

U srijedu, 20. studenoga 2019. godine, članice Udruže „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ sudjelovale su na  komemoraciji i  obilježavanju  28. obljetnice masakra na Ovčari, kojom prilikom  je na tom poljoprivrednom dobru, ubijeno  200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi odveli 19. studenoga 1991. godine,  nakon okupacije grada Vukovara iz vukovarske bolnice, te ih ubili 20. studenoga navedene godine.  

Nakon održane komemoracije, članice  Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ u Borovom Selu,  posjetile  su Željka Štefančića, strica ubijene Martine Štefančić, u kući u kojoj  su 1992. godine ubijene mala Bernardica, dok je stric Željko bio teško ranjen.   

Da podsjetimo, četverogodišnja Martina Štefančić iz Borova Sela ubijena je s bakom Bernardicom u noći 20./21. ožujka 1992. godine kada su četvorica srpskih zločinaca upala  u kuću Štefančićevih, u Radničkoj 49, u Borovu Selu, u kojoj  su spavali, na jednom krevetu baka Bernadica i malena Martina, a na drugom stric Željko . Bez ikakva upozorenja i ijedne izgovorene riječi srpski su teroristi ispalili svoje rafale  kojom prilikom su prvo  ustrijelili Martininog strica Željka koji je otvorio vrata kuće, a potom su u unutrašnjosti kuće ubili njegovu nećakinju i majku. Ubojice su ostavili okrvavljenog Željka misleći da je mrtav. Sjeli su krvnici potom u dva automobila, Renault 4 i Volkswagen Golf, i odvezli se. Nekoliko sati kasnije Željko je otpuzao do dnevne sobe gdje je ugledao mrtva tijela Martine i Bernardice. Željko se na kraju oporavio od zadobivenih rana, a u kolovozu 1992. godine, preko Beograda i Mađarske došao je u Zagreb.

Svjedočenje Željka Štefančića o navedenom događaju možete vidjeti ovdje na videu: https://www.facebook.com/mladenka.frankovic/videos/1660425437427596/?t=1

Nakon susreta i razgovora sa Željkom Štefančićem, ponosno i dostojanstveno,  ogrnute hrvatskim zastavama, u spomen na Martinu Štefančić i masakrirane i pobijene hrvatske redarstvenike u Borovom Selu, pješice su se kroz Borovo Selo uputile do spomenika  hrvatskim redarstvenicima u Borovog Sela, gdje su se   pomolile,   položile cvijeće i zapalile svijeće, a potom su otišle na mjesno groblje do groba Martine i Bernardice Štefančić, gdje su se također pomolile, te poližile cvijeće i zapalile svijeće.

Hodnju članica Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ možete vidjeti ovdje na videu: https://www.facebook.com/mladenka.frankovic/videos/1660425860760887/?t=10

Kako doznajemo od ovih hrabrih, odvažnih i ponosnih  članica Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“, svaki njihov korak u Borovom  Selu budno je praćen od strane  pripadnika „tamo jedne nacionalne manjine“, a u jednom trenutku je na ovu  odvažnu ekipu bio pušten pas.

Da ne dođe  do većih incidenata  pobrinuli su se pripadnici policije koji su sa diskretne udaljenosti osiguravali ovu hodnju.  

FOTOGALERIJA:

Fotografija Braniteljice Zadar.

Fotografija Braniteljice Zadar.

   

Izvor: Krešimir Cestar/Foto:Mladenka Franković/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.