IMAMO VELIKU LISTU! Privatne poliklinike ‘pucaju’ od zarade: Znate li tko su ljudi koji stoje iza njih?

23.05.2021. 09:43:00

Smijenjena predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec ne prestaje optuživati doktore iz Vinogradske za kriminalna djela, dok u isto vrijeme iz bolnice poručuju kako nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

“Smjena nema pravne učinke jer proizlazi iz mojih prijava nepravilnosti. Narušeni međuljudski odnosi su s onima koji imaju privatne klinike. Istovremeno u bolnici i privatno rade i šefovi i liječnici. Ja pokušavam spriječiti to. Organizacija zavoda, u periodu ove hajke obrađeno je više pacijenata nego prošle godine. Ali gospodin Vatavuk mi je onemogućavao to, nije formalno potpisao da iz Dubrave dođu u pomoć. Čak su mi rekli da je Vatavuk odbio primiti radiologe iz Dubrave”, komentirala je Zadravec koja je svoje optužbe konkretizirala.

“Radi se konkretno o doktorima Kalouseku i Čuli. Doktor Kalousek radi privatno u privatnoj klinici dr. Krešimira Rotima, koji je ujedno šef Klinike neurokirurgije, a ta poliklinika je u vlasništvu njegove supruge, medicinske sestre. Recite mi, otkud jednoj medicinskoj sestri više milijuna eura da može kupiti jednu privatnu kliniku? Znači, tu se radi o privatnom i javnom, korištenju privatnih resursa i falsificiranju potpisa na dokumente koji su trebali biti potpisivani od strane predstojnice. Zašto moja smjena? Nije slučajno da se to uvijek događa prije izbora za ravnatelja KBC-a, to je prošle godine bilo tako, i ove je godine tako. Naravno da se ja želim kandidirati, ali ta skupina, koja želi i dalje zataškavati kriminal, želi svog kandidata, dr. Vagića. On je odrađivao cijelo ovo vrijeme kao savjetnik dr. Zovaka na mjestu ravnatelja i predsjednik tog Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu, gdje su me već tri puta pokušali smijeniti i sad je tako. Znači, on je kandidat za ravnatelja kojeg želi ova kriminalna skupina da zataškava i dalje kriminal u Vinogradskoj”, rekla je Zadravec.

Kada se već govori o privatnim poliklinikama u Hrvatskoj tada treba reći kako je taj biznis unazad nekoliko godina u našoj zemlji procvjetao, a na prihode im nije previše utjecala niti pandemija koronavirusa.

Vodeća privatna poliklinika u našoj zemlji je Medikol čiji prihodi premašuju 265 mnilijuna kuna. Godišnja zarada Medikola iznosi oko 11 milijuna kuna, što je pokazatelj oporavka budući da je ova poliklinika prije par godina uspješno prošla kroz predstečajnu nagodbu. Podsjetimo, Medikol se u problemima našao 2011. godine kada su se problematizirali ugovori s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje oko PET/CT uređaja. Naime, oni su sve do 2009. godine bili jedina zdravstvena ustanova koja je obavljala skupe PET/CT pretrage na trošak Zavoda, odnosno građana, a monopolistički položaj osigurao im je vrijedne ugovore što se problematiziralo u javnom prostoru, ali je u konačnici ova afera bez sudskog epiloga pala u zaborav. Medikol je inače u vlasništvu čakovačke obitelji Rajković, a prvi Medikol uz Ivana Rajkovića registrirala je njegova supruga, liječnica Ivanka Trstenjak. Bilo je to davne 1996. godine, a od tada do danas dogurali su do pet centara od Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita pa sve do rodnog Čakovca.

Pri vrhu ljestvice nalazi se i Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica s prihodima većim od 117 milijuna kluna i zaradom od oko 1,82 milijuna kuna. Na čelu Magdalene je kardiolog Mihajlo Šesto, koji se nakon dugogodišnjeg rada u Njemačkoj odlučio u Hrvatskoj davne 1996. godine pokrenuti privatnu polikliniku.

Specijalna bolnica Agram poznata i kao nekadašnja Poliklinika Sunce godinama je pri vrhu najuspješnijih privatnih poliklinika u državi. Posluje u sklopu koncerna Agram na čijem je čelu odvjetnik i poduzetnik Dubravko Grgić. Od zdravstvenog biznisa Grgić godinje zaradi oko 200 tisuća kuna, a Agram posluje diljem države.

Riječki Medico osnovan je početkom devedesetih, a danas ova začetnica privatnog zdravstvenog biznisa u Hrvata ostvaruje prihode od 30-tak milijuna kuna te dobit od oko tri milijuna kuna, na njenom je čelu do smrti bio doktor Milan Blažević. Nakon njega Medico preuzima Basler osiguranje, a potom ga kupuje tvrtka doktora Miroslava Reljanovića Ergomed. Reljanović je inače godinama radio u zagrebačkom Vuk Vrhovcu te bio savjetnik farmaceutskih kompanija i voditelj kliničkih istraživanja vezanih uz dijabetes.
Vrlo je dobro kotirala i poliklinika Aviva koja je bila dio nekadašnjeg Todorićeva koncerna Agrokor. Za Avivu su se svojevremeno kovali veliki planovi pa se tako kanila njena transformacija u kliniku s najmodernijom dijagnostikom i terapijom, a u vlasništvo u to doba ulazi akademik Zvonko Kusić, međutim, svi planovi pali su u vodu s krahom ovog koncerna.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Matija Topolovec/PIXSELL

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor: