IPAK SE NE ODUSTAJE OD COVID POTVRDA ZA ZDRAVSTVENE ZAPOSLENIKE: Kontrolu i evidentiranje provodit će ovlaštene osobe

28.09.2021. 16:20:00

Iz Ministarstva zdravstva demantirali su da odustaju od obveznih COVID potvrda u zdravstvu, kako se to špekuliralo ovih dana u javnosti.

“Aktualna epidemiološka situacija u zemlji, broj zaraženih i hospitaliziranih, procjene kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te nedostatna razina cijepljenosti građana nameće potrebu uvođenja zaštitnih mjera u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi”, pojasnili su u priopćenju.

Potvrdili su da će početkom listopada za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka za svakog zaposlenika biti potrebna EU digitalna COVID potvrda, dok je za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti potvrdu dostatan i drugi odgovarajući dokaz.

“Sve to je s ciljem da se postigne najviša razina zaštite pacijenata i korisnika domova za starije, te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata”, naglašavaju.

Dakle, točno je da se odustalo od uvođenja mjera u četvrtak, 1. listopada, već to stupiti na snagu nekoliko dana poslije. Nije još precizirano kada. Ministar Vili Beroš je naglasio kako su tijekom posljednjih dana u Ministarstvu zdravstva obavljeni brojni radni sastanci i uspostavljeni kontakti s ravnateljima zdravstvenih ustanova kako bi se učinkovito provele mjere.

“Organizacija provođenja mjera u tim ustanovama prilagođena je specifičnostima svake od njih. U velikim sustavima poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica, posebno u onima koji su organizirani u paviljonskom sustavu, kontrolu i evidentiranje EU digitalnih COVID potvrda zaposlenika provodit će ovlaštene osobe od strane ravnatelja zdravstvenih ustanova kako bi dnevna rutina kontrole mjera oduzimala najmanje vremena prije početka radnog dana”, pojasnio je Beroš.

“Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi”, dodao je Beroš u priopćenju.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.