IVAN ČUPIĆ: ‘Protiv svih na EURU smo favoriti, osim protiv Danaca i Francuza! Bili smo u šoku s Duvnjakom i Cindrićem...‘

20.01.2022. 11:00:00

‘Moj pomoćnik je sjajan! Ima ono nešto što će mu pomagati u godinama koje slijede‘, kaže Čupić.
 
  

Jedan od rijetkih koji je odigrao sve utakmice od starta Eura je najstariji igrač i kapetan ove mlade reprezentacije - Ivan Čupić. Stari dobri Čupko, uvijek kada treba bio je u top izdanju. Mnogi su bez razloga sumnjali u njega nakon promašenih penala i zicera u Osijeku, no Čupić je prekaljeni as i to ustvari nije bilo pitanje uoči odlučujućih utakmica. Naš je prvi strijelac na Euru, igra puno, igra dobro i odolijeva svim naporima uz pomoć mladog Filipa Glavaša koji mu je prvi puta na velikom natjecanju dobra potpora.

- Pa dobro se nosim sa svime, borimo se s vjetrenjačama, pozitivni smo bez obzira na sve, ne razbijamo glavu sa stvarima koje dolaze svakodnevno. Planovi se mijenjaju, ali mi idemo dalje, jer nema nikakvog smisla trošiti se na stvari na koje se utjecati ne može. Bili smo u šoku s Duvnjakom Cindrićem u Osijeku, ali otkad smo došli u Mađarsku vidjeli smo da to nerviranje više nema smisla.

Glavaš došao da bi ostao

Prvi krug OK, makar s Francuskom nije bilo tako na startu?

- Mislim da smo protiv Francuza ponovo bili dugo živi. Loša smo imali otvaranja, to je bio veliki problem protiv takve momčadi. Izgubili smo kompas s isključenjima, bili nervozni, oni su to kao iskusna momčad iskoristili, napravili pritisak na suce... Da smo ostali na -1 ili -2 sve bi bilo moguće, no nažalost nismo uspjeli. Pokazali smo dosta dobrih stvari, bez obzira na poraz, nastavili s tim dobrim pristupom protiv Srbije i Ukrajine. Popravili smo dosta stvari kroz turnir i mogu reći da napredujemo.

Puno je novih igrača?

- Mladi pokazuju da se na njih može računati. Svaka minuta izgleda neprocjenjivo važno za njih. Koliko će to biti dosta teško je reći u ovom trenutku. Zadovoljili smo sami sebe, pa onda ljude koji nas sjajno prate sve ovo vrijeme. To je dobro.

I vi ste dobili novog pomoćnika?

- Mislim da je Glavaš jako dobar, odličan tip, borac. Iako mu je prvo natjecanje uklopio se fenomenalno. Ja ga vidim dugoročno u reprezentaciji. Ima nešto između nogu što će mu pomagati u godinama koje slijede. Meni je drago da sam dobio nakon Zlaje nekog takvog. Što se mene tiče, zdrav sam, motiviran, a i spreman sjesti na klupu ako to tako treba. Inače, mogu izdržati još ove utakmice koje slijede bez problema.

Crna Gora je borbena

Dva protivnika, Crnogorce i Nizozemce sigurno niste očekivali u drugom krugu?

- Važno je da sebe nismo negodno iznenadili. Nizozemsku i Crnu Goru nismo očekivali, definitivno. Oni nisu bili favoriti, ali gledajući ih u utakmicama koje su odigrali, pokazali su da su bolje momčadi i zasluženo su otišli dalje. Dobili smo teže protivnike nego što smo se nadali. Igraju bolji rukomet od Slovenije i Mađarske. Ne bih ulazio u razloge zašto je tako, ali je tako i to se pokazalo. Obje momčadi su dobre. Crna Gora je borbena, igra lijepo. I Island i Nizozemska puno igraju jedan na jedan, svi vole do kraja ulaz, a to su najteže momčadi za protivnika. Samo ih razlikuju prezimena u odnosu na velike. To su odlične selekcije. Vidjeli ste Nizozemsku, vodi pet pa gubi jedan pa se vraća do pobjede s Portugalom koji je rutiniraniji. To je uz sve i karakter momčadi. Ovako bi bilo bolje da su nam došli Slovenija i Mađarska, jer kažem ovi igraju bolje.

Crna Gora je na startu drugog kruga, sigurno ih poznajete?

- Imaju odličnog vratara, igraju agresivne obrane plitko, napadački imaju odlične šutere među kojima odskače Branko Vujović. Igraju kvalitetan rukomet. Visoki su i jaki, igraju sedam na šest, što dosad nije bio slučaj, a tu njihovi šuteri dolaze do izražaja. Prava momčad naših prostora koja voli “fight”. Bit će jako teška utakmica, ali vjerujem da smo individualno jači i da smo protiv svih ovdje favoriti, osim protiv Danaca i Francuza.

Dance uglavnom preskačemo u komentarima zasad?

- Danska je još jača s Laugeom nego na SP gdje su bili prvaci. Dominiraju taktikom, stilom, golmanima, pojedinačnom kvalitetom. To što znaš nešto o njima ne znači da možeš previše poduzeti, jer je nemoguće za braniti. Naravno, mi se ne predajemo, vidjet ćemo.

Svi su zasluženo ispali

Kakav je plan za drugi krug?

- Statistike i projekcije stoje tako kako stoje, ali ne razmišljamo ni o čemu dugoročno. Vidjet ćemo što će biti. Nezavidno je bilo što reći, jer ne znamo što će biti danas, kamoli dalje. Ne možemo se isključiti u nekoj utakmici, nemamo takav luksuz kao na prošlim natjecanjima, svaka utakmica nam je finale. Naše prvo finale je Crna Gora!

I u drugom dijelu ždrijeba događalo se svašta?

- Malo je neobičan rasplet. Pobijedio je rukomet bez obzira na koronu. Sve momčadi koje su ispale su zasluženo. Bolji su otišli dalje. Norvežani imaju problema s ozljedama, Španjolci imaju sustav i dobili su Švedsku. Španjolska je reprezentacija koja je gradila mladu momčad posebno i paralelno dvije godine uz staru i to se danas vidi, koliko god da su pomlađeni. Bez obzira na imena, oni igraju dobar rukomet. Rusija me iznenadila pobjedom protiv Norveške, iskoristili su priliku na najbolji mogući način. Da su ozbiljna selekcija vidjeli smo u Osijeku, dok su na Euru i znatno jači. Znaju što rade, apsolutno - zaključio je Ivan Čupić.

Izvor: sportske.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: Toma Dragičević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.