Iz Kosova u EU bez viza, iz Prištine poručili: “Tko ima putovnicu u Beogradu, nadam se će iskoristiti priliku da je zamijeni”

20.04.2023. 11:55:00

Europski parlament podržao je u utorak sporazum Europske unije i Kosova o ukidanju kratkoročnih viza, što će građanima Kosova omogućiti putovanja u EU, a građanima država članica Unije na Kosovo bez viza na razdoblje do 90 dana, prenosi Priznajem.hr.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi izjavio je danas da, nakon potpisivanja akta o viznoj liberalizaciji, svi vlasnici putovnice izdane u Srbiji imaju rok od osam mjeseci da uzmu “regularne kosovske isprave”, objavio je portal Kosovo online.

Beograd nije na Kosovu. Tko ima putovnicu izdanu u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam mjeseci da je promijeni”, rekao je Bislimi.

On je obećao kako će vlada Kosova napraviti sve da ubrza taj proces i da do 1. siječnja iduće godine “svi građani Kosova imaju legalnu i validnu putovnicu”.

Nizozemski zastupnik EP-a i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Thijs Reuten istakanuo je da se Kosovo, kao posljednja zemlja zapadnog Balkana, pridružilo bezviznom režimu.

Na pitanje mogu li kosovski Srbi koji imaju putovnice izdane u Srbiji, koja je također u režimu vizne liberalizacije, ipak slobodno putovati s tim dokumentima nakon odluke o liberalizaciji viza EU-Kosovo, Reuten je poručio da ne mogu.

“Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova s kosovskim dokumentima moći će slobodno putovati”, objasnio je nizozemski zastupnik iz Skupine Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Vizna liberalizacija stupit će na snagu kada se uspostavi Europski sustav informacija i ovlasti za putovanja, a najkasnije 1. siječnja 2024. godine.

Srbija ne priznaje neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine i, slijedom odredbi državnog Ustava, smatra ga svojim teritorijem. Uz putovnice i ostale dokumente, vlasti u Srbiji kosovskim Srbima izdaju i registarske tablice, koje su prethodnih mjeseci bile uzrokom jedne od čestih kriza na relaciji Beograd-Priština.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija/vocaleurope.eu

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.