Izraelske rakete pogodile područje evakuiranih Palestinaca: Tragedija s više od 70 žrtava, uključujući mnoge obitelji

17.10.2023. 09:25:00

Jedanaesti je dan rata između Izraela i Hamasa. Izrael je dozvolio otvaranje graničnog prijelaza Rafah prema Egiptu i prolaz humanitarne pomoći, prenosi Dnevnik.hr.

  • Pojas Gaze uskoro će ostati bez struje, hrane i vode
  • Izrael je dozvolio otvaranje graničnog prijelaza Rafah prema Egiptu i prolaz humanitarne pomoći
  • Izrael je tijekom noći napadao Libanon

8:56 Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je u sinoćnjem raketiranju poginulo najmanje 71 osoba i da su ljudi zatočeni ispod ruševina. Najžešće bombardiranje dogodilo se na tri područja na jugu pojasa Gaze: Khan Younisu, Rafahu i Deir el Balahu. Mnogi ubijeni su obitelji koje su ranije evakuirale grad Gazu.

"Gubici u trenutnoj izraelskoj agresiji nadilaze svi ratovi kojima je Gaza izložena proteklih godina. Katastrofalna humanitarna situacija je bez presedana i međunarodna zajednica mora poduzeti ozbiljne i hitne korake da se zaustavi ovo etničko čišćenje", istaknuli su iz ministarstva.

7:57 Izrael će dopustiti humanitarnu pomoć u pojas Gaze i evakuaciju stranih državljana kroz Egipat. Granični prijelaz Rafah bit će otvoren od srijede u 9 ujutro po lokalnom vremenu. 

6:55 Izrael je tijekom noći napadao ciljeve Hezbolaha u Libanonu, objavila je izraelska vojska na Twitteru. Izrael je već evakuirao gradove blizu svoje sjeverne granice s Libanonom, gdje je vojska više puta razmjenjivala vatru sa skupinom koju podržava Iran.

Biden stiže u Izrael

6:42 Šef palestinske diplomacije u Velikoj Britaniji kaže da se Izrael priprema za "masovni pokolj, ne Hamasa, već palestinskog naroda" od trenutka kada su palestinski militanti napali 7. listopada.

Husam Zomlot rekao je za BBC-jev HardTalk da "trebamo vjerovati izraelskom ministru obrane kada kaže da su Palestinci jednostavno ljudske životinje".

"Ne odobravamo nasilje na svim stranama, posebno ne nad civilima, ali iste osude ne dolaze s izraelske strane", rekao je Zomlot upitan o Hamasovim postupcima. Zomlot je rekao da je život u Gazi trenutno "kao da živite u horor filmu".

6:40 Američki predsjednik Joe Biden posjetit će u srijedu Izrael i razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te jasno pokazati da se Izrael ima pravo braniti, najavio je u utorak državni tajnik Antony Blinken. Nakon razgovora s Netanyahuom koji su trajali više od šest sati, Blinken je rekao da će Biden potvrditi solidarnost s Izraelom, za koji se očekuje da će pokrenuti kopneni napad na Gazu.

SAD i Izrael dogovorili su se da će razviti plan koji će omogućiti dopremu humanitarne pomoći civilima u Gazi, rekao je Blinken.

6:15 Vlasti u Gazi tvrde da je Izrael u zračnim napadima ubio više od 2800 Palestinaca, od kojih su oko četvrtine djeca te da je ranjeno više od 10.000 ljudi.

Iranski ministar rekao je na državnoj televiziji da "vođe otpora neće dopustiti cionističkom režimu da poduzima bilo kakve akcije u Gazi... Sve su mogućnosti otvorene, a mi ne možemo biti indiferentni prema ratnim zločinima koji se čine protiv naroda u Gazi", rekao je.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/B.F.M/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.