Jandroković: Moramo razdvojiti znakovlje ustaškog režima, nasljeđe DR-a i pravno urediti znakovlje komunizma

22.04.2021. 12:21:00

“Moramo razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je nasljeđe Domovinskog rata i pravno urediti znakovlje komunističkog režima”, ističe predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je u četvrtak predvodio saborsko izaslanstvo, te je položio vijenac u spomen na žrtve logora Jasenovac.

Danas se obilježava 76. obljetnica proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, a obilježava je državni vrh i udruge stradalih.

“Ovo je četvrta godina kako u ime Hrvatskog sabora dolazim u Jasenovac kako bih se poklonio žrtvama i ljudima koji su ubijeni zbog svojih političkih stajališta i vrijednosti koje su zagovarali”, rekao je Jandroković.

“Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji i da postoje ljudi koji su u stanju činiti ovakve grozne stvari, a naša je zadaća onih koji vodimo zemlju i javno djelujemo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare, da uvijek moramo voditi računa o tome da i mir i ljudska prava i manjinska prava trebaju biti stečevina moderne hrvatske države. Ovdje sam kako bi još jednom osudio zločin ustaškog režima i poklonio se žrtvi”.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Stav radne skupine koji je naglasio tu razliku i oštru osudu ustaškog režima, ali i mogućnost da se na komemoracija stradalima pod znakom HOS-a omogući taj simbol, i da se to zakonski uredi”, napomenuo je Jandroković.

Na pitanje može li znak HOS-a biti bez sporne rečenice i pokliča, predsjednik Sabora kaže da se o tome može razgovarati.

“Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom počinjeni su također strašni zločini. Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je nasljeđe Domovinskog rata i pravno urediti znakovlje komunističkog režima. Oni koji prosuđuju moraju biti objektivni i imati razumijevanja za žrtve koje su postojale sa svih strana. Do sad se nisu, godinama, našla adekvatna zakonska rješenja. Hrvatska povijest je bremenita”, naglasio je predsjednik Sabora, navodi dnevnik.hr.

Na pitanje je li ove godine u Jasenovcu trebala biti zajednička kolona, Jandroković je kazao da je bolje ovako.

“Iz epidemioloških razloga. To je prvi razlog. S obzirom na sve što smo čuli posljednjih nekoliko mjeseci, dok se ne steknu uvjeti, bolje je da izaslanstva polože odvojeno. Uvjeti su da se ponašamo u skladu s civilizacijskim stečevinama, da pazimo što govorimo”, rekao je.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Tomislav PAVLEK/ ik

Izvorni autor: narod.hr/dnevnik.hr

Autor: