Je li moskovska tvrdnja o 600 ubijenih Ukrajinaca – “fake news”? ‘Zgrada nije bila ni pogođena’

09.01.2023. 09:56:00

"Razgovarajmo o prevari. Zgrada nije u stvari niti pogođena, čak se ni struja nije ugasila", napisao je na Telegramu ruski bloger

Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na Bahmut i ostale gradove u Donbasu, na istoku zemlje, priopćio je u ponedjeljak Kijev pošto je opovrgnuo tvrdnju Kremlja o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika, a koju ozbiljno dovode u pitanju i ruski blogeri.

Rusija je proteklog dana izvršila sedam raketnih napada, 31 zračni udar i 73 napada bacačima raketa, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske u svom dnevnom izvješću.

U istom se navodi da su ukrajinske snage odbacile napade na 14 mjesta i gradova, uključujući Bahmut.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješća o stanju na bojnom polju.

“Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja”, rekao je Zelenskij u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško, dodao je.

Zelenskij je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. “Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića”, rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

“Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu – na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvješćivala o navodnom prekidu vatre za svoju vojsku”, rekao je Zelenskij.

Rusija je u nedjelju priopćila da je u raketnom napadu na Kramatorsk, sjeverozapadno od Bahmuta, poginulo 600 ukrajinskih vojnika, no Reutersov izvjestitelj na mjestu događaja nije pronašao dokaze za te tvrdnje. Reporteri Reutersa posjetili su dvije zgrade studentskog doma u kojima su, po ruskim navodima, bili privremeno smješteni ukrajinski vojnici blizu prve crte bojišta u vrijeme ruskog noćnog raketnog napada.

Čini se da nijedna od dvije zgrade nije niti ozbiljno oštećena. Također, nema očitih znakova da su tamo bili vojnici, kao niti tragova tijela ili krvi.

Neki su prozori jedne zgrade pukli, a u dvorištu je veliki krater. Druga je zgrada, koju je rusko ministarstvo obrane nazvalo Hostel br. 28, potpuno netaknuta.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinske vojske za ostočno područje, je ruske navode nazvao pokušajem da pokažu da su žestoko odgovorili na nedavne ukrajinske napade na ruske vojnike.

Ruska vojska je, piše Reuters, pod pritiskom da poluči uspjehe na bojišnici jer ratni huškači traže eskalaciju sukoba nakon neuspjeha da se zadrže okupirana područja. S probližavanjem godišnjice pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća i zabrinutost zbog velikog broja poginulih i ranjenih u ruskim redovima.


Ruski blogeri o prevari

Neki utjecajni ruski blogeri kritizirali su tvrdnje ruskog ministarstva obrane o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika.

“Razgovarajmo o prevari. Nije nam jasno, tko je i iz kojeg razloga odlučio da je svih 600 ukrajinskih vojnika odjednom poginulo ako zgrada nije u stvari niti pogođena, čak se ni struja nije ugasila”, napisao je na Telegramu bloger pod imenom Military Informant.

“Umjesto stvarnog uništenja neprijateljskog osoblja, što bi bio pravi odgovor, izmišljena je ekskluzivna medijska operacija odmazde”, dodao je.

Ukrajina tvrdi da je prošli tjedan u napadima na Herson i oblast Zaporižije ubila 760 ruskih vojnika. Reuters nije mogao provjeriti niti ta izvješća.


Izvor: novilist.hr/Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.