Jedan od krvnika u Srebrenici i svjedok na suđenju Ratku Mladiću; prvi koji je odlučio priznati krivnju

11.07.2021. 19:55:00

'ŽAO MI JE ZBOG SVIH ŽRTAVA'

Dražen Erdemović, jedan od egzekutora u Srebrenici, na suđenju Ratku Mladiću 2013. godine u Haagu opisao je stravične događaje u kojima je sudjelovao u srpnju 1995. Za počinjene zvjerske zločine se ispričao, pišu 24sata.

Progonjen grižnjom savjesti i nakon što su ga dojučerašnji suborci pokušali ubiti Dražen Erdemović bio je svjedok pokajnik na suđenju Ratku Mladiću 2013. gi sodine u Haagu.

Erdemović je prvi koji je odlučio priznati svoju krivnju i prva osoba koja je osuđena bilo kojem međunarodnom kaznenom sudu u pola stoljeća, piše dnevnik.

On je 1996. našao novinarku američkog ABC-a i ispričao joj sve što je radio i vidio. Uskoro je optužen pred Haaškim tribunalom (ICTY), priznao je krivnju i prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora. Nakon žalbe je to smanjeno na pet godina. 

Tijekom zadnjih 20 godina mnogo puta je i svjedočio pred Tribunalom koji je utvrdio postojanje genocida u Srebrenici. Otkrio je i mjesta gdje su zarobljenici ubijani i zakapani u masovne grobnice. Prema vlastitom priznanju, sam je ubio između 700 i 100 ljudi.

Danas živi na nepoznatoj lokaciji, pod tuđim identitetom.

Dražen Erdemović je rođen u miješanom braku, izjašnjava se kao bosanski Hrvat, rat je započeo u sastavu Armije BiH pa se potom našao u sastavu HVO-a iz kojeg je izbačen jer je, kako kaže, pomogao srpskim civilima.

"Između 10 sati ujutro i oko 15.30 popodne stiglo je između 15 i 20 autobusa, a pripadnici odreda upucali su sve muškarce i dječake koji su iz njih izašli. Nakon toga ubijanje je preuzela druga jedinica. Tog dana ustrijelili smo između 1000 i 1200 civila", rekao je Erdemović. 

U svojoj završnoj riječi ispričao se za zvjerske zločine u kojima je sudjelovao.  

"Želim reći da mi je žao zbog svih žrtava, ne samo onih koje su ubijene tada na toj farmi, nego i svih žrtava u Bosni i Hercegovini bez obzira na nacionalnost. Izgubio sam mnoge prijatelje svih nacionalnosti u tom ratu i uvjeren sam da nitko od njih nije bio za rat. Uvjeren sam u to, ali nisu imali drugog izbora. Ovaj rat je došao i nije bilo izlaza iz njega, i to se dogodilo i meni", poručio je pred Haškim sudom ovaj zločinac-pokajnik.

Izvor: bkk/Direktno.hr/Foto:screenshot/youtube

Izvorni autor: bkk/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.