Još jedan težak gubitak za rusku vojsku u Ukrajini: Uništen im je najjači i najmoderniji tenk

05.05.2022. 11:27:00

Ukrajinska vojska uspjela je uništiti najnapredniji i najjači tenk koji su Rusi imali u svom arsenalu.

Rat u Ukrajini nije baš išao po ruskom planu, pogotovo kad je riječ o ruskoj vojnoj tehnologiji. Od potonuća ratne krstarice Moskva, klase Slava, u travnju, do osipanja zloglasnog 60 kilometara dugog ruskog vojnog konvoja u blizini Kijeva, Moskva se nije imala čemu veseliti.

Najnovija neugodnost koja se širi društvenim mrežama je da su ukrajinske snage na bojnom polju uništile moderan i rijetki ruski teški tenk T-90M Prorjiv-3 (Proboj-3).

Dokaz je stigao u obliku fotografije napravljene 4. svibnja i objavljene na Twitteru, a koja prikazuje uništeni T-90M ruski tenk. Fotografiju je objavio novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko, nakon što je tenk navodno uništen negdje unutar sjeveroistočne ukrajinske oblasti Harkiv. Na istoj fotografiji se u prvom planu vidi reporter Andrij Tsaplienko.

Velika stvar za moral ukrajinske vojske

Vijest o uništenju prvog T-90M ruskog tenka u Ukrajini trebala bi podići raspoloženje ukrajinskih snaga, s obzirom na to da taj tenk predstavlja tehnološki najnapredniji i najsposobniji tenk u ruskom vojnom arsenalu na bojišnici.

Inicijalna serija ovih tenkova T-90M izdana je samo 2. gardijskoj motorističkoj diviziji M. I. Kalinjina, 1. gardijske tenkovske armije u proljeće 2020. godine, a nedavne procjene govore da je trenutno u upotrebi samo 100-tinjak modela tog tenka.

Hvaljeni, ali još uvijek borbeno nedokazani, glavni ruski borbeni tenkovi T-14 Armata još nisu spremni za borbe na prvoj liniji i njihove zalihe su vrlo male. Razlog je uglavnom financijska stvarnost proizvodnje potpuno novog tenka i razvoja koji je potreban da bi stvarno funkcionirao kako je obećano.

Dakle, T-90M koji je dizajnirao Uralvagonzavod služi kao važno ažuriranje linije tenkova T-90, prvi put predstavljene ranih 1990-ih kao izravnog nasljednika tenka T-72.

Uništenje tenka odražava i spremnost Moskve da u bitku uključi svoju vrhunsku vojnu tehniku. Rani dokazi da je Rusija možda angažirala dio svojih ograničenih zaliha tenkova T-90M počeli su se pojavljivati još ​​u travnju. Video dokazi koje je objavila Nacionalna garda Rusije (Rosgvardija) 25. travnja, a koji su od tada kružili društvenim mrežama, otkrivali su grubo skriveni tenk T-90M u Harkivskoj oblasti.

S poboljšanim glavnim topom 2A46M-4 kalibra 125 mm s glatkom cijevi u moderniziranoj kupoli, T-90M je opremljen naprednim mogućnostima zaštite oklopa i protumjera. Među njima je i ugrađeni eksplozivni reaktivni oklop dizajniran za zaštitu od oblikovanih naboja i minimiziranje utjecaj protuoklopnog streljiva.

Dodatno, tenk ima mjestimice oklop s letvicama, a može se opremiti i mrežastim oklopom, a oba su dizajnirana da poboljšaju njegovu obranu od raketnih granata. Njegove protumjere uključuju i bacače dimnih granata, koji mogu dodatno pomoći u prikrivanju od pješaštva s protutenkovskim oružjem. Glavna poboljšanja senzora i kontrole vatre čine srce nadogradnje T-90M, kao i naprednu daljinsku oružnu postaju. Okružni i pogonski sustavi tenka, kao i sustav za rukovanje streljivom, također su unaprijeđeni. Čini se da ove nadogradnje nisu pomogle uništenom tenku T-90M na objavljenoj fotografiji, što je prvi potvrđeni gubitak tog tipa za rusku vojsku.

Izvor: zimo.dnevnik.hr/Foto: zimo.dnevnik.hr/Ruski t-90 tenk(Foto: Afp)

Izvorni autor: Branimir Vorša/zimo.dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.