Josip Jović napustio Škorin Domovinski pokret

30.07.2020. 14:28:00

Moja je misija u Domovinskom pokretu završena – kaže Josip Jović, novinar i bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije, koji samo 20-ak dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je DP osvojio 16 mandata, ali nije pozvan na sudjelovanje u vlasti, napušta Škoru i društvo i istupa iz stranke u kojoj je bio član Predsjedništva i aktivno sudjelovao u stvaranju programa.
 

Što je razlog odlasku iz stranke? Je li to ujedno i odlazak iz politike?
– Škorinu pokretu pristupio sam jer me iritira to što su svi oni koji žele govoriti narodnim jezikom označeni kao populisti, nacionalisti, čak fašisti. Nisam se nudio, on me je pozvao. A nakon što je završio izborni ciklus povukao sam se jer nisam političar koji računa na karijeru, a i kasno mi je za to.
 

Je li vam žao što ste se angažirali u DP-u?
– Nije mi žao. Politički izlet ili avantura mi je koristila, jer sam izbliza upoznao neke ljude i običaje. Vraćam se publicistici, upravo mi je Naklada Bošković objavila retrospektivnu knjigu, desetu po redu.

Vađenje crijeva

Domovinski pokret nije ušao u vlast ni sa 16 dobivenih mandata. Je li ovo njegov kraj?
– Domovinski pokret je treća stranka po snazi u parlamentu i s tog stajališta rezultat je uspješan. Nikada nećemo znati je li mu preširoko okupljanje stranaka s desnice koristilo ili štetilo, ali sigurno je da je mnogim deplasiranim političarima omogućio povratak. No, ovo nije kraj. Pred DP-om je vrijeme ideološkog profiliranja i angažiranja novih ljudi.

image
Joško Šupić/Hanza Media

 

Jeste li očekivali bolji rezultat na parlamentarnim izborima nakon pola milijuna glasova na predsjedničkim izborima?
– Sigurno je da bi rezultati bili još bolji da ne bijaše pravog komplota organiziranog protiv Domovinskog pokreta i posebice protiv Miroslava Škore. Vadili su mu crijeva, klevetali ga, optuživali. Dugo se bavim novinarstvom, ali takvoga komplota još nisam vidio. Te dezerter, te udbaš, te omladinac, te pionir, te supruga Srpkinja, te profiter, itd. Dezerteri ga optužiše da je dezerter, Jugoslaveni da je Jugoslaven, desničari da je desničar, udbaši da je udbaš, kriminalci da je špekulant, čak i Pupovac da je pjevao u srpskim klubovima.

Udružili su se lijevi i desni, analitičari i političari, svatko je bio dobrodošao tko će se nabaciti blatom. Vrh vlasti panično se bojao značajnijeg uspjeha DP-a jer bi to poremetilo koaliciju koja je od početka zamišljena i koja je već na djelu. U tu svrhu očito su instrumentalizirani mediji i obavještajne službe.

Neravnopravna utakmica

Kako to da vi niste bili na listi u 10. izbornoj jedinici, nego u 9., u kojoj niste ušli u Sabor?
– Nisu bili sasvim korektni prema meni. Sudjelovao sam u pisanju programa, pisao kolumnu na službenoj stranici DP-a, nastupao u medijima, hodao po terenu, istina bježeći iz prvih redova jer su me uvijek živcirale glave sljedbenika koje vire iza velikog šefa. Obećavali su mi da ću biti nositelj liste u 10. izbornoj jedinici, koja je moja prirodna sredina.

A onda su nahrupili oni iz raznih strančica i tzv. nezavisni s jedinom idejom "osvojiti mandat" i mene su jednostavno izgurali, deložirali u 9. jedinicu. Nevoljko sam pristao. Nisam trebao to prihvatiti, a nisu me zapravo ni pitali. No, ušao sam u vodu i morao sam zaplivati. Slično su prošli i neki drugi osnivači DP-a. Samo je dvoje od njih nosilo liste. Ali da me krivo ne shvatite, nisam zbog toga napustio Domovinski pokret. Rekao sam već zbog čega sam to učinio.
 

Što vam je rekao Škoro kad ste odlučili otići?
– Nisam dočekao nikakvu reakciju s njegove strane. Ni "žao nam je", ni "hvala ti".
 

Je li vas iznenadila pobjeda HDZ-a sa 66 mandata?
– Poznato je iz socijalne psihologije kako u krizi ljudi traže stabilnost i ne vole eksperimente. HDZ raspolaže medijima, novcem i programima. Nije to ravnopravna utakmica. Za Plenkovića se, ne bez osnove, misli kako je utjecajan u Bruxellesu i kako će nam donijeti novca. Možda je i to bilo presudno.

Škoru su dezerteri optužili da je dezerter, Jugoslaveni da je Jugoslaven, desničari da je desničar, udbaši da je udbaš, kriminalci da je špekulant...

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:HKV

Izvorni autor: Snježana Šetka

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.