JOSIP JOVIĆ PRVA JE ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA: Ni pancirka mu nije spasila život! Krvavi Uskrs i danas se pamti

29.03.2022. 11:37:00

Josip Jović, hrvatski redarstvenik, rođen u Aržanu u Splitsko- dalmatinskoj županiji, bio je prvi Hrvat koji je poginuo u Domovinskom ratu.  Sve se to dogodilo na tkz Krvavi Uskrs 31.ožujka 1991.

Sukobljene strane u incidentu su bili redarstvenici MUP-a Republike Hrvatske s jedne strane i naoružani krajinski teroristi s druge. Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, kojom je zapovijedao danas načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko krenulo je noć uoči Uskrsa put Plitvica.

Redarstvenici MUP-a RH upali su u zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica, pri čemu je s hrvatske strane poginuo mladi Josip Jović ,sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno.

A sa srpske Rajko Vukadinović, teritorijalac tzv. Krajine.  Jović je na sebi imao pancirku no paljba iz mitraljeza pogodila ga je u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije nego su ga uspjeli helikopterom prenijeti u bolnicu.

Spomenuti događaji zahtijevali su neodložnu intervenciju hrvatskih redarstvenih snaga kako bi se uspostavio red i mir na tom području. Sukob je potrajao nekoliko sati tog prijepodneva, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se. Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostat će upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi.

Josip  Jović posmrtno je unaprijeđen u bojnika Hrvatske vojske. Pokopan je sa svim vojnim počastima na groblju u rodnom Aržanu. Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: 7dnevno

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.