JOSIPA (16) JE IMALA 18 PROSTRIJELNIH RANA! Prvu ženu ubijenu u Domovinskom ratu dočekali četnici s kokardama

05.07.2022. 21:00:00

UBIJENA IZ ZASJEDE

U Budičini, na petrinjskom području, obilježena je 31. godišnjica ubojstva Josipe Kožić, prve žene poginule u Domovinskom ratu sa statusom hrvatske braniteljice.

Gradsko vijeće Petrinje proglasilo je 5. srpnja, dan kada je iz zasjede ubijena Josipa, Spomendanom na prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja.

Spomendan na Josipu

Komemoracija je održana kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Donjoj Budičini, uz koji su zapaljene svijeće, a zatim i kod spomen-obilježja na mjestu pogibije Josipe Kožić u Gornjoj Budičini, gdje su uz vojne počasti položeni vijenci i zapaljene svijeće mnogih izaslanstava. Prva je to učinila sestra pokojne Josipe Snježana Kožić sa kćerima. Zajedničku molitvu na oba su mjesta predvodili sisački biskup Vlado Košić i pater Dragan Grizelj.

Kao izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, na komemoraciji Josipi Kožić bila je savjetnica u njegovu kabinetu Tatjana Pogarčić, koja je izjavila kako joj je kao braniteljici bila čast svake godine na njoj sudjelovati.

Dodala je kako ministarstvo svojim aktivnostima i dalje skrbi o obiteljima svih poginulih branitelja.

Dumbović: “Ubili su je odmetnici s kokardama”

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje Darko Dumbović rekao je kako su odmetnici s četničkim kokardama 5. srpnja 1991. iz zasjede pucali na zastavu 128, u kojoj je poginula Josipa Kožić, a ranjeni su bili njezina sestra Snježana i petrinjski pričuvni policajac Vlado Dumbović.

Očvidom je poslije utvrđeno kako je ispaljeno najmanje 158 hitaca, koliko je bilo rupa na automobilu, pa je čudo da nisu svi poginuli. Josipa je imala 18 prostrijelnih rana.

“Nažalost, iako su počinitelji poznati, za taj zločin iz mržnje još nitko nije odgovarao, niti je itko procesuiran”, rekao je Dumbović, dodajući kako je nedavno utvrđeno da se u Državnom odvjetništvu iz spisa izgubio zapisnik s očevida i fotoelaborat, to jest da su “nestali glavni policijski dokazi”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Radio Banovina

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.