Jurčević o slučaju Miše Hrastova: Republika Hrvatska stala je na stranu agresora, to je zastrašujuće, protucivilizacijski i veleizdajnički u državnom smislu

10.04.2021. 10:52:00

Kada se u braniteljskim krugovima spomene Mišo, svi znaju da je riječ o Mihajlu Hrastovu, pripadniku Specijalne policije koji je u ključnim trenucima, zajedno sa svojim suborcima, obranio Grad Karlovac, a samim time, pokazat će se kroz vrijeme, i Republiku Hrvatsku. Bura reakcija na posljednje događaje vezane upravo uz samo Hrastova i dalje ne jenjava te mu se nudi pomoć sa svih strana. Josip Jurčević, ugledni povjesničar i dragovoljac, za portal Direktno komentirao je što misli o presudi Hrastovu, ali i o samom pravosuđu koje je do te presude i dovelo.

Hrastov, naime, 2016. godine odslužio je kaznu zatvora u slučaju Koranski most, a sada mu je na naplatu temeljem sudskih presuda došlo 2,7 milijuna kuna, kao odšteta obiteljima umrlih i ranjenih rezervista JNA u rujnu 1991. u Karlovcu.

Portal Direktno prvi je pisao o toj odluci, odnosno presudi, a gdje je kao primjer navedena Sanja Bižić iz Sombora, koja je dobila pravomoćnu i ovršnu presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu, prema kojoj je Hrvatska dužna platiti joj, na ime izgubljenog uzdržavanja pokojnog Vase Bižića 308.500 kuna, uz zakonske zatezne kamate.

Prema podacima karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) od prije nekoliko godina, naknadu štete od Republike Hrvatske za protupravno ubojstvo Svetozara Gojkovića (na Koranskom mostu), njegova supruga, majka i kći dobile su ukupno 660.000 kuna, a  majka i otac ubijenog rezervista JNA Zorana Komadine 462.894 kune.

Republika Hrvatska sada taj iznos potražuje od pravomoćno osuđene osobe, Hrastova.

'Veleizdaja državnog sustava'

Hrvatski povjesničar Josip Jurčević za portal Direktno komentirao je slučaj Miše Hrastova. Najprije smo ga upitali što misli o tome da hrvatski branitelj mora vraćati novac državi koja je platila odštetu agresoru.

Kaže nam da se to može nazvati kapitulacijom i veleizdajom državnog sustava. "Radi se o pripadniku Specijalne policije koji je osuđen nakon 20 godina suđenja - gdje je tri puta bio oslobađan - da bi ga na koncu Vrhovni sud osudio na temelju iskaza agresorskih vojnika", govori nam Jurčević pa nastavlja:

"Tamo piše da je sud dao povjerenje iskazima agresorskih vojnika koji su krenuli na njega - dakle, to se zna i postoje svjedoci. Republika Hrvatska stala je na stranu agresora i daje povjerenje agresoru".

Bio je to, dodaje, vrhunac hrvatske drame kada je 21. rujna '91. godine Hrvatska ovisila o tankoj niti. Tada je bio, pojasnio je, vrhunac srbijanske agresije - od Vukovara do južnog bojišta. "Tada je bilo pitanje dana, sekunde, minute kada će pasti Karlovac, kada će pasti Sisak i kada će, zapravo, Zagreb i Republika Hrvatska biti slomljeni", rekao je.

'Tko god puca ili napadne Hrvatsku - bit će nagrađen'

Jurčevića smo potom upitali kakva se poruka šalje time. 

"Šalje se poruka da tko god brani interese RH - pogotovo u slučaju agresije - će biti suđen za ratni zločin, da će biti teško sankcioniran kao što je u ovom slučaju Hrastov. Druga stvar - stimulira se, poziva i nagrađuje sve one koji hoće pucati na Hrvatsku. Dakle, tko god puca ili napadne Hrvatsku, može očekivati da će biti nagrađen", odgovorio je.

Ima više stotina takvih slučajeva, dodaje Jurčević, ali slučaj Hrastova je najdramatičniji s obzirom na to kada se sve dogodilo i koliko puta je Vrhovni sud koji je, kako je rekao, "većinom naslijeđen iz jugokomunističkog razdoblja" vratio njegov predmet ponovno na suđenje.

"Nije ni čudno da je Hrvatska u takvom stanju budući da ima takvo pravosuđe, pogotovo u Vrhovnom sudu gdje je više od 90 posto sudaca naslijeđeno iz komunističkog razdoblja", rekao je.

Dodao je da je "ta poruka zastrašujuća bilo kome ubuduće".

"To je poticanje na agresiju Hrvatske i obeshrabrivanje bilo kakvog zastupanja hrvatskih interesa. Riskirate život, branite Hrvatsku i zbog toga ste kazneno sankcionirani, morate u zatvor i - još morate platiti odštetu koju je Republika Hrvatska platila agresorskim vojnicima. Vidjeli su da je bio sam, dragovoljac, na Koranskom mostu. Mislili su da ga mogu savladati i krenuli su na njega. Utvrđeno je da je on tada pucao u samoobrani", ponovio je povjesničar Jurčević.

S druge strane, govori nam Jurčević, poginule hrvatske branitelje i njihove obitelji se zlostavlja i obespravljuje. 

'Pokušava se posvetiti Pofirija i SPC'

Upitan kakav je to sud koji je, znajući da je o tome ovisila hrvatska slobode, optužio čovjeka koji je branio domovinu, odgovorio je da to znači da "su hrvatske institucije veleizdajničke, infiltrirane, a ključnu ulogu ima pravosuđe, odnosno 'krivosuđe' kako ga mnogi s pravom zovu".

Ključne hrvatske institucije šalju poruku, ponavlja, da svatko tko želi pljačkati, napadati oružjem Hrvatsku - bit će nagrađen. "Poglavito sada to vidimo da institucije u RH nastoje, sukladno velikosrpskim interesima posvetiti Porfirija i Srpsku pravoslavnu crkvu, a sveca Alojzija Stepinca proglasiti zločincem", kazao je.

"Sve je to komplementarno, sukladno jedno drugome, da se obeshrabri bilo kakvo činjenje koristi Hrvatskoj", dodao je.

Potom smo spomenuli ratnu odštetu Srbije Hrvatskoj. Do sada nije isplaćena niti lipa tog novca, a niti se to, kaže nam Jurčević, traži od njih. Na pitanje tko je tome kriv, odgovorio je: "Politika. Vlast, veleizdajnička oligarhija... Kapitulantska vlast koja vlada Hrvatskom. Ne samo sada, već cijelo vrijeme".

Svoju tvrdnju potom dodatno je pojasnio. "Prvi abolicijski zakon donesen je 1992. godine. Ratni zločinci, političkim putem, pretvoreni su u oružanu pobunu. Njihovim obiteljima sada se plaćaju višemilijunski iznosi. To je zastrašujuće, protucivilizacijski, ali i veleizdajnički u nacionalnom državnom smislu", rekao je.

'Očekivalo se...'

Upitan kakav će biti epilog ove priče, odgovorio je: "To je sada posebna priča. Kada se radi o udrugama, stjecajem okolnosti vrlo dobro sam upoznat s tim slučajem. Kada je on kretao prema eskalaciji nakon 2000., predlagao sam udrugama da se organiziraju prosvjedi i druge vrste otpora, dakle, takvoj veleizdaji. Međutim, braniteljske udruge većim dijelom su korumpirane te su one to odbile. Čak su i Hrastova uspjele nagovoriti da ne poduzima ništa. Očekivalo se da vlast i pravosuđe neće služiti agresoru te zlostavljati hrvatske branitelje i kriminalizirati Domovinski rat, a upravo nam se sve to događa".

Izvor: Direktno

Izvorni autor: Lorena Šipek/foto: Luka Stanzl/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.