Jutarnji list u čudu zbog Josića: ‘Milanović odlikovao razbijača ploča na ćirilici’

12.05.2022. 22:40:00

“Milanović odlikovao razbijača ploča na ćirilici, osuđenog zbog klevete njegova oca!”, piše Jutarnji list o Tomislavu Josiću, čudeći se da ga je predsjednik države Zoran Milanović kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga odlikovao.

“Riječ je o odlikovanju koje je Milanović dodijelio Tomislavu Josiću, šefu samoproglašenog Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je 2013. organizirao skidanje i razbijanje dvopismenih ploča na latinici i ćirilici postavljenih na državnim zgradama u tom gradu. Postavljanje dvopismenih ploča provedeno je po nalogu tadašnje Milanovićeve Vlade.

Josić je dvije godine poslije na Općinskom sudu u Vukovaru kao šef Stožera osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog skidanja i razbijanja ploča. Josić je 2016. osuđen zbog klevete Stipe Milanovića”, piše Jutarnji list.

Tko je Josić?

Tomislav Josić je u ratu izgubio roditelje, završio u logoru te iz njega izašao psihički i fizički slomljen. Danas se bori za prava branitelja i Vukovara, predsjednik je Savjeta za branitelje grada Vukovara i predsjednikom Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, piše Narod.hr .

“Smeta mi što svi govore da je Vukovar pao 18. studenog, a nas 500, cijela bojna, ostala je u Borovu naselju i borila se sve do 20. studenog. Nije to bila sporadična pucnjava, nego pravi rat, od kuće do kuće, iz ulice u ulicu. Pa moj otac je poginuo 19. studenog. Odnosno, tad su ga zarobili i odveli te zapravo ne znam kad i gdje su ga ubili. Četnici i vojska ušli su do Commercea i zapalili ga. Tamo je bilo 1500 ljudi, uglavnom ranjenika, civila, staraca, žena i djece. Tko god je pokušao prići da spasi ljude, poginuo je. Postavili su ultimatum da se moramo predati ili će zapaliti i obućaru, a tamo je bilo dodatnih 1500 ljudi. Suborci su se počeli razilaziti, odlaziti po svoje koje su ostavili u obućari. Odlučili smo da se moramo predati radi tih ljudi “, kaže Josić, koji je nakon predaje, s bratom, završio u logoru Stajićevo, u kojemu je, u neljudskim uvjetima, na temperaturi -15, na betonu, proveo mjesec dana, izložen stravičnim batinama, pišu 24sata.

Josić o Sabadošu

Nakon pravomoćne presude suda u Vinkovcima policajcu Saši Sabadošu, koji je 2013. razbio glavu vukovarskom branitelju Darku Pajičiću jer je skidao dvojezičnu ploču, a nakon čega je Pajičić preminuo, za Narod.hr Josić je rekao:

“Žalosno i sramotno. Čovjek kojega je Sabadoš ozlijedio je uslijed tih ozlijeda nakon godinu dana umro, a Sabadoš je dobio je kaznu otprilike istu kao i svi oni koji su lupali plastične dvojezične ploče. Činjenica je da je kod nas puno toga što se tiče pravosuđa i DORH-a nije u redu. Neke stvari bi se trebale mijenjati, no nažalost politici to ne odgovara.” – kaže Josić.

Predsjednik Milanović ispod Vukovarskog vodotornja uručio odlikovanja braniteljima Vukovara

Podsjetimo, predsjednik Milanović ispod Vukovarskog vodotornja uručio odlikovanja braniteljima Vukovara Povodom Dana Grada Vukovara Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja braniteljima Vukovara na svečanosti u amfiteatru Vukovarskog vodotornja.

„Ovo je onaj minimum koji ja kao predsjednik Hrvatske, moderne hrvatske Republike, naše države, koju ste vi izborili, mogu učiniti, gesta, simbolika. Nadam se da nije zakašnjela“, poručio je predsjednik Milanović na svečanosti uručenja odlikovanja braniteljima Vukovara.

Mala, ali velika stvar

„Predsjednik sam dvije godine, i što uspijem napraviti u pet godina – uspijem, ne mogu napraviti velike stvari, ali mogu male stvari. Ovo je mala stvar, ali velika stvar za velike ljude. Često govorim da je Hrvatsku obranilo malo dobrih ljudi, ali i da u svakom ratu prevagu odnosi malo dobrih ljudi. U stvari u većini ljudskih poduhvata prevagu, pobjedu i razliku čini malo dobrih ljudi. Taj broj u našem ratu je bio toliko mali da je danas teško vjerovati da je to uopće bilo moguće“, rekao je predsjednik Milanović zahvalivši braniteljima na obrani Hrvatske.

„Ova odlikovanja dobivate kao hrvatski branitelji, u to vrijeme još kao branitelji, jer Hrvatska još nije bila priznata. Da nije bilo vas ne bi ni bila priznata“, zaključio je Predsjednik Republike.

Odluke o dodjeli odlikovanja braniteljima Vukovara Predsjednik Republike donio je povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar, a uručenje odlikovanja upriličeno je povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara.

Tko je sve odlikovan?

Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan Velimir Đerek.

Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su nestali branitelj Robert Alvir, Ivica Arbanas, Ivica Banožić, posmrtno Stanislav Bartolović, Siniša Cvijan, Dražen Đurović, posmrtno Anto Gašić, Petar Gojun, Marin Ivanković, posmrtno Stjepan Katić, Darko Mihaljević i Zoran Milas.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovani su Ivan Anđelić, Marko Filković, posmrtno Zoran Gruber, posmrtno Zlatko Horvat, Željko Jukić, Antun Jurić, posmrtno Petar Kačić, Stjepan Kulić, Marinko Leko, posmrtno Siniša Mataija, posmrtno Juraj Njavro, Vlado Ošust, Drago Skoko, posmrtno Josip Tomašić i posmrtno Adorjan Toth.

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu, posmrtno je odlikovan Krešimir Arnold.

Red hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovan je Antun Dugan. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su Zvonimir Petrić i Tomislav Josić.

Nakon uručivanja odlikovanja vukovarskim braniteljima, predsjednik Milanović obišao je Vukovarski vodotoranj u pratnji direktorice Vukovarskog vodotornja Mirele Janković i gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti dodjele odlikovanja vukovarskim braniteljima bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Ured predsjednika

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.