Kad je nastala i tko su članovi organizacije ISIS-K u Afganistanu?

27.08.2021. 09:00:00

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnje napade u Kabulu, a vjeruje se da su počinitelji iz organizacije unutar globalne mreže ISIS-a pod imenom ISIS-K (tzv. Islamska Država Khorasan), koju britanski BBC opisuje kao "najekstremniju i najnasilniju od svih militantnih grupa u Afganistanu".

Ova grupa je osnovana u siječnju 2015. godine kada je ISIS bio na vrhuncu moći u Iraku i Siriji, prije nego što je njen samoproglašeni kalifat poražen i raspušten od strane koalicije predvođene SAD-om. Sastoji se od afganistanskih i pakistanskih terorista koji su napustili pokret talibana jer su smatrali da ta organizacija “nije dovoljno ekstremna”, piše BBC.

Kako piše Guardian, grupa ISIS-K je nastala prije oko šest godina kada su se predstavnici tzv. Islamske države na sjeverozapadu Pakistana sastali s “malom grupom nezadovoljnih talibanskih zapovjednika i drugih ekstremista koji su se osjećali marginalizirani unutar pokreta u regiji”.

U to vrijeme se matična organizacija tzv. Islamske države približavala svom vrhuncu te zauzimala dijelove Sirije i Iraka i planirala globalnu ekspanziju.

Drugi lokalni ekstremistički pokreti često su se borili protiv tih pokušaja.

Tome su se usprotivile i vlada Afganistana, talibani, Al-Kaida i SAD, te je nakon niza ofenziva ubijeno mnogo pripadnika ove grupe, uključujući veliki dio vodstva.

Ali, kako navodi Guardian, čini se da je posljednjih mjeseci ova grupa ponovno oživjela te izvela niz brutalnih smrtonosnih operacija. Tijekom prva četiri mjeseca 2021. godine, Misija Ujedinjenih naroda za pomoć u Afganistanu (UNAMA) zabilježila je 77 napada za koje je ISIS-K ili okrivljen ili preuzeo odgovornost.

Njihov izbor žrtava ja ovaj put bio mnogo širi, uključujući “šijitske muslimane, novinare i strance, kao i civilnu infrastrukturu i vojno osoblje”.

U objavi iz 2018. godine Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), američka organizacija koji provodi studije i strateške analize političkih, ekonomskih i sigurnosnih pitanja u cijelom svijetu, stoji da je ISIS-K “dobijao podršku od glavnog rukovodstva tzv. Islamske države u Iraku i Siriji od svog osnivanja”.

“Kako tzv. Islamska država gubi teritorij, sve se više okreće Afganistanu kao bazi za svoj globalni kalifat”, stoji u ovom tekstu te se dodaje da je tzv. Islamska država uložila određena financijska sredstva u provinciji Khorasan.

Izvor: n1/ Foto: Afp

Izvorni autor: N1 Info / Foto: Wakil KOHSAR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.