Kafići, restorani i hoteli neće dobiti državnu potporu: 'Sezona je bila izvan svih očekivanja. Dodatne potpore nemaju ekonomsku logiku'

27.08.2021. 15:35:00

Kafići, restorani i hoteli neće moći dobiti državnu potporu za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku za ovaj mjesec, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Vlada je odlučila smanjiti državne potpore na minimum te smatra da ugostiteljstvo i turizam više nisu ugrožene djelatnosti jer je sezona bila izvan svih očekivanja.

Potpore će, kako doznaje Jutarnji list od sugovornika iz Vlade, najvjerojatnije ostati samo event industriji (organizatorima sportskih, kulturnih i ostalih događanja), putničkim agencijama i sektoru prijevoza jer su oni i dalje poprilično ograničeni epidemiološkim mjerama na snazi.

Također, iako to još nije odlučeno, ali se o tome intenzivno raspravlja, potpore bi eventualno mogli dobiti oni ugostitelji koji nemaju terase, pa zato nisu ni mogli raditi u špici sezone u kolovozu.

'Smanjujemo potpore na minimum, sezona je bila izvan svih očekivanja i smatramo da dodatne potpore nemaju neku ekonomsku logiku. Zato iz faze očuvanja radnih mjesta prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta. Potpore za zapošljavanje dobivaju prednost nad potporama za očuvanje radnih mjesta', kažu u Banskim dvorima.

O potpori za rujan tek će se razgovarati, ali Vladina je intencija da se mjera za očuvanje radnih mjesta na kraju potpuno ukine ako sve djelatnosti budu normalno funkcionirale, bez ograničavajućih epidemioloških mjera.

Na tragu toga su i današnje izjave Stožera da se od 1. rujna otvaraju zatvoreni dijelovi kafića uz neke epidemiološke mjere, ali i da zasad neće biti šireg uvođenja covid-potvrda, piše Jutarnji list.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: L. F. / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.