KAKO JE ZADARSKI UČITELJ POSTAO SREBRENIČKI KRVOLOK: Tko je fanatični general koji Bošnjake naziva ‘Turcima’?

04.01.2022. 19:28:00

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala vojske bosanskih Srba Milenka Živanovića kojega tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine. Živanović je tijekom rata u BiH bio zapovjednik tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, a u optužnici je navedeno kako je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je doveo do masovnih etničkih progona i ubojstva više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice i Žepe.

Tko je Milenko Živanović?

Rođen je 30. svibnja 1946. u selu Ratkovići-Dučići, općina Srebrenica, a obrazovao se u Srebrenici, Srbiji te Zadru. General-major postaje 10. srpnja 1993.

Od 1978. do 1990. bio je nastavnik u školskom centru u Zadru gdje je u periodu od 1990. do 1991. bio načelnik štaba mješovitog protuklopnog puka koji je prednjačio u ubijanjima i progonima Hrvata u selima oko Zadra, Benkovca i Obrovca.

Bio je zapovjednik i u Benkovcu do svibnja 1992, ali i načelnik artiljerije oko Sarajeva 1992. godine. Zapovijedanje Drinskim korpusom preuzima 1. studenog 1992. i tu ostaje do 13. srpnja 1995.

Umirovljen je 31. prosinca 1995. godine, kao trajno nesposoban, ratni vojni invalid, a od tada živi s obitelji u Valjevu.

Prijezir prema Bošnjacima

Bio je svjedok obrane ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, a na suđenju Naseru Oriću pokazana je snimka na kojoj Živanović najavljuje formiranje Bratunačke brigade i priča o odsječenosti teritorija Bratunac, Srebrenice, Konjević Polja i Cerske podrugljivo govoreći o “srebreničkim i bratunačkim Turcima”.



Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.