Kako su hrvatski specijalci i vojska obranili Karlovac od izbjeglica iz Bosne – Akcija „Tuka“

20.08.2020. 18:22:00

Među brojnim civilima bilo je i mnogo pripadnika neprijateljske vojske te su se pripadnici Hrvatske vojske i policije našli u krajnje nepovoljnoj situaciji...

U Turanj, južno predgrađe grada Karlovca, u kolovozu 1994. godine stigao je veliki broj muslimanskih izbjeglica koji su napustili Zapadnu Bosnu i sigurnost pokušali naći u Hrvatskoj, a potom i dalje u zapadnoj Europi…

Naime u Cazinskoj krajini vlast je u rujnu 1993. uspostavio Fikret Abdić, bosanskohercegovački poduzetnik i političar osnovavši Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna. Odmah po proglašenju Autonomne pokrajine, Abdić je ušao u sukob s Armijom BiH te sklopio savezništvo sa Srbima. Veliku Kladušu, središte AP Zapadna Bosna, zauzeo je 21. kolovoza 1994. 5. korpus Armije BiH, a već dan ranije u bijegu se našlo nekoliko tisuća ljudi koji su 20. kolovoza 1994., izbjegli na okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Izbjeglice u Turnju (autor fotografije Dinko Neskusil)

Izbjeglice su se između ostalih mjesta zaustavile i na prometnici od Tušilovića do Turnja, stvorivši kolonu od 15-ak kilometara. Iako ih je UNPROFOR pustio da prođu prema neokupiranim krajevima Hrvatske, pripadnici MUP-a RH uspjeli su zaustaviti izbjeglički konvoj. Na Turnju su izbjeglice ušle u porušene kuće, školu i mjesnu ambulantu. Oni koji su ostali bez krova nad glavom improvizirali su uz cestu zaklone, gdje su sklonili djecu i žene od kiše. Pomoć izbjeglicama s hrvatske strane bazirao se na humanitarnim osnovama, a ulazak u neokupirani teritorij Republike Hrvatske bio im je moguć samo do karlovačke bolnice u hitnim slučajevima, a nakon obrade bili bi vraćani nazad.

Izbjeglice u Turnju (autor fotografije Dinko Neskusil)

Među brojnim civilima bilo je i mnogo pripadnika neprijateljske vojske te su se pripadnici Hrvatske vojske i policije našli u krajnje nepovoljnoj situaciji. Iz tog je razloga, na dan novog izbjegličkog vala, 25. kolovoza, Načelnika Sektora specijalne policije Željko Sačić donio Zapovijed kojom je u Karlovac uputio Specijalne jedinice policije te ATJ Lučko kao pojačanje domicilnim postrojbama, u prvom redu 110. brigadi Hrvatske vojske.

Karta s prikazom akcije “Tuka”

Hrvatske snage u akciji kodnog naziva „Tuka“ obranile su Karlovac. Opasnost je trajala sve do konca 1994. godine kada je na Turnju ostalo manje od 1000 izbjeglica koje se nisu vratile u Bosnu ili uspjele probiti do trećih zemalja, uglavnom Austrije i Njemačke.

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: Borna Marinić/Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.