Kaos u Ljubljani: protivnici mjera traže i prijevremene izbore

16.09.2021. 08:37:00

Oko 8 tisuća protivnika mjera za suzbijanje koronavirusa okupilo se jučer navečer na Trgu Republike u Ljubljani sa zahtjevom da se epidemiološke mjere preinače u preporuke, a traže i prijevremene izbore.  Došlo je do incidenta kada je dio prosvjednika zapalio baklje i počeo ih bacati na zgradu parlamenta, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topom.

Iako su organizatori pozivali na miran skup, došlo je i do incidenta kada je prosvjednik bacio bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup, ali ga je na sreću promašio. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu parlamenta. Policija je, međutim, dodatno pojačala svoju nazočnost, ali su poletjele i baklje.

Nešto iza 20 sati policija je bacila suzavac i prisilila gomilu da se udalji od parlamenta. Kasnije su se neki od njih ipak vratili i počela su letjeti pirotehnička sredstva na što je policija odgovorila vodenim topom. Skupina prosvjednika gađala je policiju raznim predmetima, među kojima i granitnim pločama.

Prosvjednici su kritizirali PCT uvjete (preboljeli, cijepljeni, testirani), koja je vlada donijela u subotu, za obavljanje gotovo svih aktivnosti. Bili su kritični prema vladi i trenutnom sazivu parlamenta za koji kažu da više ne uživa povjerenje ljudi pa su ih pozvali da daju ostavke, javljaju slovenski mediji.

- Želimo svoje živote natrag, želimo slobodu, čulo se na prosvjedu.

Pogoršanje u Sloveniji

Epidemiološka situacija u Sloveniji se pogoršava. U posljednja dva dana potvrđeno je gotovo 2.800 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U zadnja 24 sata bilo je 1.364 novozaraženih, na testu je svaki peti testirani bio pozitivan.

Od posljedica bolesti umrlo je još šest pacijenata, u COVID bolnicama se broj hospitaliziranih i dalje povećava, pa ih je sada 347, od čega 75 na intenzivnoj njezi, objavila je vlada, koja će o mogućim novim mjerama ponovo raspravljati u četvrtak.

U Sloveniji bez COVID potvrde nema ni goriva

Prvi dan primjene pooštrenih protuepidemijskih mjera u Sloveniji u srijedu protječe uz ponešto negodovanja necijepljenih, no bez incidenata, a najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez COVID potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera, među njima i ljubljanski "Petrol", s najvećim brojem crpki i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio Covid-19, da je cijepljen ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Kako prenose slovenski mediji, na crpkama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije točno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/RTVSLO

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.