Katolici imaju novog blaženika Carla Acutisa – s navršenih 15 godina postigao svetost života

10.10.2020. 15:33:00

U subotu 10. listopada u Asizu papa Franjo će proglasiti blaženim Carla Acutisa, računalnog genija koji je sa svojih navršenih petnaest godina postigao svetost života.

Carlo Acutis, (1991-2006) istražio je više od 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se dogodila tijekom povijesti u različitim zemljama te je izradio njihov virtualni muzej, a nakon smrti, njegova izložba euharistijskih čuda posjetila je svih pet kontinenata. U srpnju 2018. papa Franjo ga je proglasio slugom Božjim, a veljači ove godine Kongregaciji za proglašenje svetima odobrio dekret za proglašenje blaženim. Nedavno je utvrđeno da je Carlovo tijelo, 13 godina od preminuća, ostalo neraspadnuto.

Acutis je imao 15 godina kad je 2006. umro od leukemije, prinijevši svoja trpljenja za papu i Crkvu. Carlo je bio pobožno dijete i mladić, svaki dan je sudjelovao na misi, često molio krunicu i ispovijedao se jednom tjedno. Posebno se isticao u čašćenju euharistije, a bio je izuzetno nadaren u radu s računalima te je predložen za nebeskog zaštitnika interneta. „Svi su ljudi rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao kopije“, govorio je Carlo a tu je misao novog blaženika citirao i Papa u apostolskoj pobudnici mladima i čitavom Božjem narodu Christus vivit (br. 106).

Ovaj srednjoškolac u mnogočemu je blizak mladima. Volio je nogomet, bicikl, videoigrice, računala, ali je također jako volio ići na misu i primati živoga Isusa u pričesti (euharistiji).

Na neki način je zaštitnik digitalnih medija jer pokazuje kako i Internet može pomoć na putu osobne svetosti.

“Karlo je odmalena bio posebno osjetljiv na siromahe, one koje je susretao na ulici, one koje je viđao blizu kuće u Milanu ili u Asizu. Svoju je ušteđevinu često darivao beskućnicima i misijama. Kako nam se danas čini takvo velikodušno ponašanje? Ili naša ravnodušnost prema onima u nevolji? No zapamtimo: ako nam se i mali čin velikodušnosti čini velikim dok smo djeca, tako odrastajući malo-pomalo, moramo rasti i u društvenoj osjetljivosti prema siromašnima te pronaći način kojim ćemo im pomoći da steknu dostojanstvo i prava”, navodi se u knjizi Karlo Acutis cyber sveta u izdanju Salesiane koje bi uskoro trebala izaći.

Izvor: narod.hr/Foto: wikimedia commons

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.