Koliko su naoružanja i opreme izgubili Rusi, a koliko Ukrajinci? Ove stranice otkrivaju svu štetu

08.03.2022. 12:23:00

ANALIZA PODATAKA S RATIŠTA

Rusi troše znatne količine goriva. Konvoji im se uništavaju borbenim dronovima tako da tehnika ostaje bez goriva pa se napušta. Na vozila postavljaju balvane kako bi se obranili od protuoklopnih sredstava

Ruska invazija na Ukrajinu rezultirala je uništenjem, zarobljavanjem ili napuštanjem brojnog naoružanja i vojne opreme s obje strane. Procjene da će Rusiji, što zbog omjera snaga što zbog bolje opremljenosti i prevlasti u sve tri domene, kopno, zrak i more, trebati kratko vrijeme za ostvarenje ciljeva „specijalne vojne operacije“ nisu se pokazale točnim, piše 24 sata .

Rusi nisu ostvarili prvi plan

Osvajanje Kijeva, svrgavanje s vlasti legalno izabrane vlasti i postavljanje podobne proruske ili podjela Ukrajine na dva dijela crtom rijeke Dnjepar nakon 12 dana, nije ostvareno. Zauzeta su brojna područja uz granicu, što je rezultiralo gubitkom brojne vojne tehnike. Slijedi kratki pregled, samo ono što se može potkrijepiti dokumentiranim materijalom.

Ruske i ukrajinske brojke se razlikuju

Na brojnim Internet stranicama i društvenim mrežama se pojavljuju podaci koji se dosta razlikuju. Ukrajina podatke gotovo da objavljuje svakodnevno, dok Rusija povremeno. Te brojke se razlikuju iz temelja.

Najnoviji ukrajinski podaci kažu da su dosad ubili više od 11.000 ruskih vojnika. Uz to su uništili 46 aviona, 290 tenkova te preko 1500 raznih drugih vojnih vozila. Rusija priznaje jedva trećinu i manje od toga.

24sata
Foto: Twitter
Ruski gubici puno veći

Na blogu oryxspioenkop.com i twitteru UAWeapons mogu se vidjeti dokumentirani dokazi. U stvarnosti je količina uništene opreme znatno veća. Malo oružje, streljivo, civilna vozila, prikolice i zapuštena oprema (uključujući zrakoplove) nisu uključeni na ovaj popis.

Rusija se od Drugoga svjetskoga rata smatra liderom tenkovske industrije.

Izvan stroja 140 tenkova

Mnogo je uloženo u razvoj oklopno-mehaniziranih vozila tijekom Hladnoga rata. Ekonomska kriza i raspad SSSR-a utjecalo je da su brojni istraživački instituti i tvornice širom SSSR-a zatvorene i da se na razvoj novog tenka čeka i preko 10 godina, što ranije nije bio tako. Uglavnom su tenkovi nakon raspada samo nadograđivani novijom opremom i modernizirani kako bi ostali u korak s Zapadom. 

Izvan stroja je 140 tenkova, od toga uništeno: 43, oštećeno: 2, napušteno: 26, zarobljeno: 69. To zvuči tragično za „najbolju tvornicu“ tenkova u svijetu. Značajno više se koriste tenkovi iz vremena SSSR-a, što može značiti da se Rusi boje koristiti najnovije generacije tenkova jer su, s jedne strane, svjesni da mogu imati značajnih gubitaka zbog toga što su Ukrajinci naoružani najnovijim zapadnim protuoklopnim sredstvima, tako i lošeg glasa o slabosti svojih tenkova.

24sata
Foto: Pixsell/Reuters/
Tenkovi iz doba SSSR-a

Iz vremena SSSR-a su tenkovi T-64BV, T-72A, T-72AV, T-72B i T-80BV. Oni nisu toliko oklopljeni i zaštićeni dodatnim oklopom, izvan stroja je 32 tenka što je praktično gotovo jedna bojna. U ruskoj vojsci je 12 tenkova u satniji.

Od novijih tenkova T-72B, T-72B3, T-80U, T-80UK, T-80BVM izvan stroja je blizu 100 što je praktično jedna brigada. Više od jedne tenkovske satnije najnovijih i ponosa ruske industrije T-90A, njih 14 je uništeno i zarobljeno.

Radi se o tenku koji je najprodavaniji u svijetu.

24sata
Foto: Pixsell/Reuters/

Na kupole tenkova se postavlja improvizirana zaštita od napada odozgo. T-90A je modernizirani tenk i potpuno novog tipa kupole. Novi je automatizirani sustav upravljanja paljbom Kalina, optoelektronski sklop sa laserskim daljinomjerom, televizijskim i IC kamerama, a pored panoramskog pregleda okruženja, platforma je opremljena i višekanalnim ciljničkim sustavom Sosna-U. Sve to doprinijelo je da posada tenka može uspješno djelovati po cilju u izuzetno složenim vremenskim uvjetima, danju i noću.

24sata
Foto: Pixsell/Reuters/

Glavno naoružanje čini glatkocijevni top 2A82-1M kalibra 125 mm, koji se nalazi i na platformi Armata (postoje i inačice sa topom 2A46M-4), stabiliziran u obje ravnine. Pored toga,iz topa se može djelovati protuoklopnim vođenim raketama 9K119 Refleks-M i 9K119M Invar. Borbeni komplet čini 40 granata, a na kupoli se nalaze još spregnuta strojnica PKTM 7,62 mm, kao i daljinski upravljana oružna stanica Kord-MT u kalibru 12,7 mm.

Opremljen je antikumulativnim panelima i dinamičkom zaštitom Relikt, a može se opremiti i sustavom aktivne zaštite Arena-M. Ukupna masa tenka je oko 50 tona, brzina kretanja na asfaltnom putu je 70 km/h, a po zemljanim putevima do 45 km/h.

Modularni pogonski sustav baziran je na V-92S2F dizel-motoru jačine 1.130 KS, a s jednim spremnikom goriva može preći udaljenost od oko 550 kilometara. 

Drugi tenk T-80BVM namijenjen je za arktičke uvjete, izuzetno niske vanjske temperature. To je prije svega omogućeno zamjenom pogonskog goriva, umjesto dizela koristi kerozin, zbog čega ne dolazi do problema sa smrzavanjem (kristalizacija parafina). Odlikuje ga izuzetno unapređena paljbena moć, stupanj oklopne zaštite, pokretljivost i generalna upravljivost platformom.

24sata
Foto: Pixsell/Reuters/

Masa je oko 46 tona, brzina tenka na asfaltnom putu iznosi čak 85 km/h, dok se izvan ceste kreće brzinom od oko 40 km/h. Tenk pokreće turbomotor GTD-1250TF jačine 1.250 KS, sa mogućnošću dodatnog unapređenja do 1.450 KS.

Izvršen je i kompletan redizajn unutrašnjeg prostora u kome je smještena posada, smanjen je učinak vibracija i podrhtavanja, što se direktno odrazilo i na povećanu učinkovitost tijekom gađanja.

Naoružan je glatkocijevnim topom 2A46M-4 kalibra 125 mm, koji posjeduje sposobnost djelovanja protuoklopnim vođenim raketama Refleks, spregnutom strojnicom PKT 7,62 mm i teškom strojnicom NSVT kalibra 12,7 milimetara. Borbeni komplet je 45 granata. Sustav upravljanja paljbom sličan je kao na T-90A.

Na tenku je primijenjena dinamička zaštita tenka treće generacije Relikt, a ugrađeni su i rešetkasti antikumulativni ekrani.

Gubici u borbenim vozilima pješaštva

Kada je riječ o borbenim vozilima pješaštva izvan stroja ih je 129.

Većina ih je iz vremena SSSR-a, BMP-1, BMP-2 i BMD-2. Od novijih su BMP-3, BMD-4M i BTR-82

Kada je riječ o topništvu, preko 60 što vučnog i samohodnog oružja je izvan stroja. Od vučnog topništva izvan stroja je 19 haubica 122 mm D-30 2A18 i pet haubica 152 mm 2A65 Msta-B od kojih je turska besposadna borbena letjelica Bayraktar TB2 uništila četiri. Samohodnih haubica 122 mm 2S1 Gvozdika, 152 mm 2S19 Msta-S, 152 mm 2S3 Akatsiya i samohodnih minobacača 120 mm 2S9 Nona je 19 izvan stroja. Sva navedena oružja su iz vremena SSSR-a. Zanimljivo da je 18 samohodnih višecijevnih raketnih lansera izvan stroja. Oni su namijenjeni da brzo djeluju s paljbenog položaja po površinskim ciljevima te napuste položaj. Zarobljeno ih je 11, a uništeno 7, od toga 16 je 122 mm BM-21 Grad, jedan 122 mm 2B17 Tornado-G i jedan 220 mm TOS-1A. 

24sata
Foto: Twitter
Uništena 22 raktetna sustava zemlja-zrak

Od protuzrakoplovnih sustava uništeno je sedam samohodnih protuzrakoplovnih topova 2K22M1 Tunguska.

Raketnih sustava zemlja-zrak izvan stroja je 22. Dio je uništio Bayraktar TB2 u konvoju, od kojih su najpoznatiji Buk-M2 i Tor-M2U. Zarobljena su dva Pantsir-S1, a jedan je uništen. 

Avioni

Kada je riječ o zrakoplovstvu 11 aviona je uništeno. Od toga su četiri aviona za blisku zračnu potporu Su-25, dva višenamjenska aviona Su-30SM, četiri napadačka aviona Su-34 i jedan transportni avion An-26.

Bespilotne letjelice su dvije izvan stroja, Rusi ih koriste kao mamac za otkrivanje protuzrakoplovnih položaja po kojima kasnije djeluju zrakoplovima, topništvom ili balističkim raketama.

Najviše u zrakoplovstvu je uništeno helikoptera jer su oni lakši ciljevi, djeluju s manjim visina i sporiji su od aviona. Od 11 helikoptera uništeno ili oštećeno je dva transportna helikoptera Mi-8, dva jurišna helikoptera Mi-24V/P, dva jurišna helikoptera Mi-35M, tri jurišna helikoptera Mi-24/35 i dva jurišna helikoptera Ka-52 Aligator.

Rusi najviše izgubili u transportnim i teretnim vozilima

Najbrojnija sredstva bez kojih je ruska vojska ostala su transportna i teretna vozila raznih konfiguracija. Njih preko 300, od čega uništeno: 148, oštećeno: sedam, napušteno: 37, zarobljeno: 113. Ovo je samo dio tehnike bez kojih je ruska vojska ostala. Nisu nabrojana inženjerijska vozila, protuoklopna oružja, prijenosna protuzrakoplovna sredstva, minobacači i drugo.

Razlog zašto je toliko različitih sustava izvan stroja je što su ruske snage ustrojene na principu borbenih grupa, jačine ojačane bojne iz sastava brigada i pukovnija sa čitavog prostora države. Svaki od tih taktičkih združenih sastava najčešće ima bojnu profesionalnih vojnika. Sastava je tenkovske satnije, zatim tri mehanizirane satnije s borbenim vozilima gusjeničarima BMP ili točkašima obitelji BTR, protuoklopna satnija i topničko-raketne bitnice, jedna bitnica haubica i jedna samohodnih višecijevnih lansera raketa.

Ukrajinska vojska ima daleko manje gubitke, skoro 60 posto manje. Izvan stroja je 250 sredstava, od toga: uništeno: 93, oštećeno: četiri, napušteno: 44, zarobljeno: 109. Najviše je kao i kod ruske strane izvan stroja transportnih i teretnih vozila raznih konfiguracija jer su najmanje zaštićeni i laka meta. Njih 64, od kojih uništeno: 30, oštećeno: dva, napušteno: šest, zarobljeno: 26. Od borbenih sredstava najviše izvan stroja je tenkova. Ukrajinci su izgubili 46, od toga 44 T-64BV i dva T-80BV.

24sata
Foto: Twitter
Ukrajinci imaju 60 posto manje gubitaka

Izgubljeno je preko 80 oklopnih borbenih vozila, borbenih vozila pješaštva i borbenih prevožnjaka. Većina vozila je iz vremena SSSR-a, najbrojniji su BRDM-2, BMP-2 te BTR-60/70/80. Od novijih domaće proizvodnje su BTR-3 i BTR-4.

Ukrajinci su ostali i bez 32 protuoklopna sredstva.

Najviše su Rusi zarobili nedavno dobivenih protuoklopnih sustava NLAW, njih 15 i jedan američki FGM-148 Javelin. Topništvo je također pretrpjelo gubitke, vučno topništvo pet, samohodno topništvo sedam i samohodnih višecijevnih lansera raketa dva. 

Kada je riječ o protuzrakoplovnoj obrani najviše je raketnih sustava 9K33 Osa, njih pet, najviše na početku rata. Radari su također uništeni u začetku, njih pet. Kada je riječ o zrakoplovima, osam je izvan stroja, od toga tri borbena aviona Su-27, jedan borbeni avion MiG-29, dva jurišna avion Su-25, jedan transportni avion An-26 te najveći transportni avion na svijetu An-225. Prema ruskim izvorima puno više zrakoplova je uništeno na aerodromima. 

24sata
Foto: Twitter
Brojke su u stvarnosti znatno veće

Za 12 dana brojna vojna tehnika je uništena. Brojke su u stvarnosti znatno veće. U ratovima do sada nikada nisu sve informacije bile tako brzo dostupne, ali ovo je novo moderno doba tako da sve što što se događa na bojištima, gotovo odmah putem pametnih telefona bude objavljeno. Svaki pametni telefon postaje ratni reporter. Društvene mreže pune su snimaka s bojišta. 

Rusi troše znatne količine goriva. Konvoji im se uništavaju borbenim dronovima tako da tehnika ostaje bez goriva pa se napušta. Na vozila postavljaju balvane kako bi se obranili od protuoklopnih sredstava.

Hrane također nedostaje vojnicima. Logistika teško prati borbene postroje koje sve više muči blato. Tehnika im se sve više kvari. Ukrajinci s traktorima odvoze rusku napuštenu tehniku. Rusko zrakoplovstvo nije do kraja očistilo nebo. 

Nema svrhovitog objašnjenja zašto i jedna i druga strana napuštenu tehniku ne uništava, što je osnovno pravilo. Ostavljeno sredstvo ne smije ostati u takvom stanju da ga je moguće odmah koristiti.  Onesposobljava se ili potpuno uništava, ali protivniku ne smije pasti u ruke.

Vrijeme rovovskog rata, vojne strategije ili doktrine je prošlo. Sve više smo svjedoci korištenja špijunskih satelita, krstarećih projektila, borbenih dronova i propagandnog rata preko elektronskih medija. Po prvi puta slabiji koriste satelitski internet nove generacije „Starlink“ u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska.

Svakim danom će se povećavati broj uništenog naoružanja i vojne opreme s obje strane, više na ruskoj strani jer Ukrajini skroz stižu nove količine protuoklopnog i protuzrakoplovnog naoružanja. Rusija sve više koristi topništvo, djeluje po civilnim ciljevima, prvenstveno radi zastrašivanja, ali i promašuju se ciljevi. 

Ukoliko Ukrajini stignu i zrakoplovi istočnog porijekla iz europskih zemalja, oni mogu biti „game changer“ koji će dovesti brže Ruse za pregovarački stol.

Dokle god Rusi napreduju na terenu, oni će manje pregovarati, mada je svima jasno da će se na kraju sve morati riješiti za pregovaračkim stolom.

Izvor: 24sata/ Foto: reuters/pixsell/twitter

Izvorni autor: Ekspertni tim 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.