Komemoracija u povodu 15. godišnjice kornatske tragedije

30.08.2022. 15:48:00

Polaganjem vijenaca na otoku Kornatu i porukama da nikada neće biti zaboravljeni, u utorak je počela komemoracija za vatrogasce stradale prije 15 godina u kornatskoj tragediji, a u svim vatrogasnim postrojbama u 15.25 sati bit će upaljene sirene u trajanju od 60 sekundi.

U tužnoj koloni kolega, prijatelja i članova obitelji, koja petnaestu godinu pohode mjesto najvećeg stradavanja vatrogasaca u povijesti Hrvatske, stigli su i Branka Juričev-Martinčev kao izaslanica predsjednika Sabora, Slavko Tucaković izaslanik Vlade te Predrag Stipanović u ime Predsjednika Republike. Tu su i izaslanstva Općine Murter-Kornati i Tisno, predstavnici NP Kornati, Grada Šibenika i Županije, izaslanstvo HVZ-a na čelu s Antom Sanaderom, izaslanstvo Vodica na čelu s Antom Cukrovom, Darko Dukić iz Vatrogasne zajednice ŠKŽ-a.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je da heroji s Kornata nikad neće biti zaboravljeni.

"Petnaest godina je prošlo, a kad svane ovaj dan uvijek je tužan jer se sjećamo naših heroja s Kornata. Nikad ih nećemo zaboraviti. Ne želimo da se ovo ikad više nekome dogodi", rekao je.

"Nisam kompetentan govoriti o onome što je razlog ovoj tragediji. A posljedica smo svi svjesni. Neke stvari su nedorečene i nejasne, to nas sve muči. Pogotovo one koji su izgubili svoje najmilije. Postoji trajna praznina u obiteljima, u njihovim srcima i dušama. Ova kultura sjećanja nam je potrebna da se u budućnosti ne ponovi nešto slično, da ne gubimo dobre, vrijedne i poštene ljude na ovakav način", rekao je šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine šestorica vatrogasaca preminula su na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a ostali su prevezeni u Opću bolnicu Zadar. Od sedam vatrogasaca njih šest preminulo je u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog,  Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje. Jedini koji je preživio tragediju na Kornatu, 30. kolovoza 2007. godine, je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

Izvor: hina/Foto:ŠibenikIN/ Ana Rak

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.