KORONAKRIZA: Danas zadnji dan starih potpora, a novih još nema

26.02.2021. 10:10:00

Iako je danas zadnji radni dan veljače, ministar Marić još ne zna što će s mjerama pomoći biti u ožujku

Nakon što je jučer postalo jasno da gospodarstvo ulazi u ožujak bez odluke o tome kako će se i u kojim iznosima isplaćivati naknade za očuvanje radnih mjesta, među poduzetnicima je zavladao očaj, a posebno u turističkom sektoru u kojem najavljuju otpuštanja s prvim danom ožujka, piše Jutarnji list.

Kako je potvrdio predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, udruga već ima najave manjih hotelijera kako s danom prestanka važenja mjera, a to je 1. ožujka, planiraju otpustiti dio zaposlenih.

"Riječ je o manjim hotelima, do maksimalno 20 zaposlenih, koji nisu obvezni izrađivati planove zbrinjavanja, a koji najavljuju da dio ljudi planiraju poslati na Zavod za zapošljavanje", rekao je Ostojić nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Nakon što je jučer postalo jasno da gospodarstvo ulazi u ožujak bez odluke o tome kako će se i u kojim iznosima isplaćivati naknade za očuvanje radnih mjesta, među poduzetnicima je zavladao očaj, a posebno u turističkom sektoru u kojem najavljuju otpuštanja s prvim danom ožujka.

On je još prije tjedan dana u ime sektora apelirao na Vladu da prestane odluku o financijskim mjerama donositi "mjesec za mjesec" te predložio da se mjere produlje do kraja godine, no Vlada ne samo da to nije napravila, nego je prvi put odluku o mjerama odlučila odgoditi za razdoblje kad one već prestaju važiti.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade nije bio konkretan na koji će se način nastaviti pa tako nismo doznali ni hoće li ugostitelji imati ikakve mjere kada otvore terase 1. ožujka, a kamoli što će biti s onima koji su i dalje zatvoreni ili im je potpuno onemogućeno poslovanje. Marić je samo rekao da razgovaraju sa svim predstavnicima koji su i dalje pod utjecajem epidemioloških mjera te da se neće oglušiti na apele, a mjere će se "najvjerojatnije nastaviti".

"Dijalog postoji. Jutros su predstavnici Udruge ugostitelja imali s mojim kolegama razgovore. Novca znamo koliko ima u proračunu. Imamo predviđene troškove za očuvanje radnih mjesta. Ako bude potrebno, naći ćemo i dodatna sredstava", izjavio je Marić.

Marić.

  •  zdravko marić                             Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar rada Josip Aladrović ipak je bio jasniji pa je rekao da se od 1. ožujka može očekivati nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta, ali ni on nije bio ništa konkretniji u kojem bi se smjeru išlo. - Mi smo, kao i uvijek, bok uz bok poslodavcima i radnicima. Kao odgovorna Vlada štitimo radna mjesta i poslovnu aktivnost, i to ćemo činiti i dalje. Može se očekivati pomoć prema poslodavcima, onima kojima je poslovanje najugroženije - poručio je. Rekao je i kako se može očekivati da se rad neće moći odvijati u punom obujmu, pogotovo u ugostiteljskim i još nekim djelatnostima.

"S obzirom na to i potencijalni pad prihoda, sigurno ćemo biti na raspolaganju poslodavcima i sigurno ćemo čuvati tržište rada te možemo očekivati od 1. ožujka dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta", rekao je Aladrović.

  •  
  •  Josip Aladrović                           Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ostojić je poručio kako je sektor zahvalan na potvrdi da će neke vrste mjera ići u ožujku, no napomenuo je kako je nejasno iz kojeg se razloga s donošenjem odluke odugovlači, podsjetivši kako je sektor prošlu sezonu izdržao prvenstveno zahvaljujući mjerama. Sličnog je mišljenja i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba koji napominje kako je iritantna poruka Vlade da će se o produljenju mjera tek razgovarati.

"Posve je jasno da sektor održava zapošljavanje prvenstveno zahvaljujući mjerama te da će zapošljavanje prestati ako se mjere ne produlje. U svim poslovanjima postoje neki rokovi za donošenje odluka, a naši poslodavci svojim zaposlenicima, koji će u petak ići kući, ne mogu reći hoće li u ponedjeljak imati radna mjesta. Mislim da se ovakvim načinom dezavuira sve dobro što je Vlada dosad napravila", rekao je Žgomba.

Boris Žgomba

Boris Žgomba                                         Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Kako se zasad može čuti u turističkim kuloarima, sektor iz nejasnih poruka Vlade zaključuje kako će se buduće mjere za očuvanje radnih mjesta kombinirati s relaksacijom uvjeta poslovanja, odnosno otvaranjem terasa pa većina vjeruje da to znači ukidanje mjere fiksnih troškova.

"Dakle, dobili smo samo najavu produljenja mjera, ali ne i detalje. Nejasno je, na primjer, kakvu će vrstu pomoći dobivati objekti bez terasa koji neće moći raditi. Nažalost, to je praksa da financijske mjere ne prate epidemiološke", poručio je Zdravko Karna iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Izvor: tportal.hr/Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Izvorni autor: T. O.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.